Εκδήλωση στη μνήμη του Τζαμάλ Κασόγκι πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ένα χρόνο μετά την δολοφονία του.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η γυναίκα που είχε αρραβωνιαστεί με τον  Σαουδάραβα δημοσιογράφο, ο ιδιοκτήτης της Washington Post Τζεφ Μπέζος και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος από την Υεμένη, Ταουακούλ Κάρμαν.

 

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, σαουδάραβας δημοσιογράφος που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του παλατιού της Σαουδικής Αραβίας, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα πρακτόρων που μετέβη στην Τουρκία από το Ριάντ για τον σκοπό αυτό.

 

Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις κατηγόρησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι επιχειρεί να κρατήσει «αποστάσεις» από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

 

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας πως έμαθε για τα γεγονότα μετά από τη δολοφονία. «Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη, επειδή συνέβη ενώ εγώ είμαι επικεφαλής», δήλωσε ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ του PBS.

 

Ένας χρόνος από τη δολοφονία Κασόγκι - Εκδήλωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη

 

Ένας χρόνος από τη δολοφονία Κασόγκι - Εκδήλωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη
Ο Τζεφ Μπέζος με την αρραβωνιαστικιά του Τζαμάλ Κασόγκι.

 

Η δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας έχει απαλλάξει τον πρίγκιπα διάδοχο Σαλμάν από οποιαδήποτε εμπλοκή και έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 11 άτομα, προτείνοντας τη θανατική ποινή για πέντε από αυτούς. Την προηγούμενη εβδομάδα το Ριάντ απέρριψε το πόρισμα Καλαμάρ.

 

Στις 19 Ιουνίου, έπειτα από έρευνα μηνών, η Ανιές Καλαμάρ έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή έκθεση για τον φόνο του Κασόγκι, κρίνοντας ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξεταστούν για την «εκ προμελέτης» δολοφονία στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δεδομένων των αξιόπιστων ενδείξεων σε βάρος τους.

 

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο πρίγκιπας διάδοχος Σαλμάν διέψευσε ότι διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του πριν από έναν χρόνο, αλλά πρόσθεσε πως σε τελική ανάλυση φέρει την «πλήρη ευθύνη» ως ηγέτης της χώρας καθώς διαπράχθηκε από άτομα που εργάζονται για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

 

Ένας χρόνος από τη δολοφονία Κασόγκι - Εκδήλωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη

 

Ένας χρόνος από τη δολοφονία Κασόγκι - Εκδήλωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη

 

Η Ανιές Καλαμάρ, σχολίασε μετά την συνέντευξη, πως οι δηλώσεις του πρίγκιπα διαδόχου Σαλμάν είναι «απλώς αναγνώριση πως η δολοφονία ήταν κρατική υπόθεση». 

 

«Τι θα κάνουμε, να βασιστούμε στο λόγο του; Τους τελευταίους 12 μήνες, το σαουδαραβικό κράτος, οι διάφοροι εκπρόσωποί του, έχουν πει ψέματα στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη φύση του εγκλήματος, οπότε υποτίθεται ότι πρέπει να τον εμπιστευτούμε; Δεν πήρε καμία προσωπική ευθύνη για το έγκλημα, δημιουργεί μια τεράστια απόσταση μεταξύ του εαυτού του και του ίδιου του εγκλήματος, χρησιμοποιεί παράγοντες ώστε να πάρει ο ίδιος αποστάσεις από την εκτέλεση, την εντολή που έδωσε και από την οργάνωσή του», είπε η Καλαμάρ.

 

Με πληροφορίες από BBC