ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Εμμένει με κάθε κόστος η Τουρκία στην αγορά των ρωσικών S-400 - «Δεν θα κάνουμε πίσω» λέει ο Ερντογάν

Εμμένει με κάθε κόστος η Τουρκία στην αγορά των ρωσικών S-400 - «Δεν θα κάνουμε πίσω» λέει ο Ερντογάν Facebook Twitter
0

Η Τουρκία εμμένει με κάθε κόστος στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τη συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους και αντ' αυτού να αγοράσει το αμερικανό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot με τον Αμερικανό υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν να ενημερώνει τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ότι οι ΗΠΑ δρομολογούν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από τα τέλη Ιουλίου.


«Η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με τη Μόσχα και δεν πρόκειται να κάνει πισωγύρισμα», επανέλαβε ο πρόεδρος Ερντογάν στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή με την ίδια αποφασιστικότητα να εκφράζει και ο τούρκος υπουργός Άμυνας. Τμήματα του συστήματος αναμένεται να παραληφθούν τον Ιούνιο, το αργότερο Ιούλιο, και μέχρι το φθινόπωρο θα είναι λειτουργικό.

Ο Ούλριχ Κιν από το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης και Πολιτικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου δείχνει ωστόσο κατανόηση στην σκληρή στάση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που παίζουν ρόλο στην απόφαση για τους S-400, θα πρέπει να το εκλαμβάνουμε και ως μια κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα» υποστηρίζει. «Καταρχήν η Ουάσιγκτον νευρίασε την Άγκυρα μην εκδίδοντας τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στη συνέχεια οι ΗΠΑ συμμάχησαν στη Συρία και στο Ιράκ με κούρδους εθνοφύλακες, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία τους είχε ανακηρύξει σε τρομοκράτες. Τώρα είναι η σειρά της Ουάσιγκτον να πάρει εκδίκηση και να στείλει το μήνυμα ότι παρά το ότι η Τουρκία είναι γεωπολιτικά ισχυρή χώρα – γέφυρα, είναι σε θέση να διαφυλάξει και τα δικά της συμφέροντα».


Ο γερμανός εμπειρογνώμων θεωρεί ότι η συμφωνία με τους Ρώσους έχει και με στρατιωτικούς όρους νόημα. «Το σύστημα θα εγκατασταθεί εκεί όπου η κατάσταση ασφάλειας είναι επικίνδυνη και επικρατεί ανασφάλεια, στα νότια σύνορα της Τουρκίας», υπογραμμίζει.


Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι και το ότι η Τουρκία δια των πυραύλων S-400 αποκτά πρόσβαση στην στρατιωτική τεχνολογία, εκπαιδεύει το προσωπικό της, αποκτά άδειες και δεν αποκλείεται κάποτε να είναι σε θέση να κατασκευάσει το δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.


Τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς είναι και οικονομικής υφής. Όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν η Τουρκία θα αγοράσει Patriot, όταν εξασφαλιστούν από τις ΗΠΑ οι ίδιοι θετικοί όροι παράδοσης, όπως από τη Ρωσία. Το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είναι επίσης πιο οικονομικό απ' ό,τι το αμερικανικό, ενώ το ρωσικό είναι πιο σύγχρονο και άκρως αποτελεσματικό.


Οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μεγάλους ενδοιασμούς στον τομέα ασφάλειας σε σχέση με την αγορά από τη Ρωσία. Πρώτον, η ρωσική στρατιωτική τεχνολογία είναι ασύμβατη με τα νατοϊκά συστήματα, και δεύτερον, υπάρχει ο φόβος η Ρωσία μέσω της τεχνικής ραντάρ των S-400 θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μυστικές πληροφορίες σε σχέση μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΕΙΝ

Διεθνή / Αρχεία του FBI αποκαλύπτουν στενές σχέσεις του Έπσταϊν με τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και τον Ντέιβιντ Μπλέιν

Οι διάσημοι ταχυδακτυλουργοί Ντέιβιντ Μπλέιν και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είχαν στενές σχέσεις με τον Τζέφρι Έπσταϊν σύμφωνα με αρχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
THE LIFO TEAM
Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM
NATO ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει τη Ρωσία

Από τις ελλείψεις σε πυρομαχικά μέχρι την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ναυτικών δυνάμεων, η συμμαχία φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από το να είναι πραγματικά έτοιμη για πόλεμο
THE LIFO TEAM