ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ελεύθερη αφέθηκε η 17χρονη Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι - «Η αντίσταση συνεχίζεται»

Ελεύθερη αφέθηκε η 17χρονη Παλαιστίνια Άχεντ Ταμίμι - «Η αντίσταση συνεχίζεται» Facebook Twitter
EPA/ABIR SULTAN
1

Η 17χρονη Άχεντ Ταμίμι, η έφηβη Παλαιστίνια η οποία πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή διότι είχε χειροδικήσει εναντίον δύο Ισραηλινών στρατιωτών, αφέθηκε ελεύθερη σήμερα μαζί με τη μητέρα της, δήλωσε εκπρόσωπος της φυλακής όπου κρατείτο στο Ισραήλ.

Φορώντας, όπως το συνηθίζει, την παλαιστινιακή μαντίλα η Άχεντ χαιρέτισε τους δεκάδες συγκεντρωμένους που την περίμεναν έξω από το σπίτι ενός κατοίκου του χωριού της, του Νάμπι Σάλεχ, ο οποίος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Από αυτό το σπίτι του μάρτυρα σας δηλώνω: η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η κατοχή», τόνισε η Άχεντ απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους.

«Όλες οι κρατούμενες είναι δυνατές και ευχαριστώ όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μου το διάστημα που ήμουν στη φυλακή», πρόσθεσε.

Η 17χρονη ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της φυλακής όπου κρατείτο η 17χρονη είπε στο AFP ότι η Άχεντ και η μητέρα της, η οποία είχε επίσης φυλακιστεί μετά το επεισόδιο του Δεκεμβρίου του 2017, αποφυλακίστηκαν και μεταφέρθηκαν από τις ισραηλινές αρχές σε σημείο ελέγχου από όπου μπορούν να πάνε στην Δυτική Όχθη, όπου διαμένουν.

«Μόλις βγήκαν από τη φυλακή», δήλωσε ο Άσαφ Λιμπράτι.

Στο μεταξύ οι ισραηλινές αρχές είχαν δώσει αντικρουόμενες πληροφορίες για τον τόπο όπου θα μεταφερθούν.

Αρχικά οι δύο γυναίκες αναμένονταν σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όμως στη συνέχεια και σύμφωνα με νέες πληροφορίες οδηγήθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Ραντίς, επίσης στη Δυτική Όχθη.

Η Άχεντ Ταμίμι συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2017 σε ηλικία 16 ετών λίγες ημέρες αφού το βίντεο που τη δείχνει να χτυπά δύο Ισραηλινούς στρατιώτες έγινε viral στο Διαδίκτυο.

Στο βίντεο φαινόταν μαζί με την ξαδέλφη της Νουρ Ταμίμι να πλησιάζει τους δύο στρατιώτες που ακουμπούσαν σε έναν τοίχο στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Νάμπι Σάλεχ. Οι δύο κοπέλες τούς ζήτησαν να φύγουν από το σπίτι τους και μετά άρχισαν να τους κλωτσούν, να τους χτυπούν με μπουνιές και να τους χαστουκίζουν.

Στις 21 Μαρτίου η Άχεντ καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκισης, αφού συμφώνησε να δηλώσει ένοχη στις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον της. Η έφηβη με τα μακριά, ξανθά μαλλιά γιόρτασε τα 17α γενέθλιά της στη φυλακή.

Προέρχεται από μια οικογένεια γνωστή για τη μάχη της κατά της ισραηλινής κατοχής και πριν το γνωστό συμβάν είχε εμπλακεί σε πολλά επεισόδια με Ισραηλινούς στρατιώτες, κάποια από τα οποία είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Άχεντ υπόδειγμα θάρρους μπροστά στις παραβιάσεις των Ισραηλινών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αντίθετα, πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν στη νεαρή γυναίκα ένα παράδειγμα για το πώς οι Παλαιστίνιοι διδάσκουν στα παιδιά τους το μίσος.

Η δίκη της 17χρονης σε στρατοδικείο είχε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να χαιρετίζει προσωπικά το θάρρος της.

«Υπήρχε αυτή η συμβολική εικόνα ενός παιδιού να αντιμετωπίζει έναν υπερεξοπλισμένο Ισραηλινό στρατιώτη μπροστά από το σπίτι του. Και το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε μια τόσο βαριά ποινή προκάλεσε την προσοχή», σχολίασε η Γιάρα Χαουάρι, Παλαιστίνια ακτιβίστρια και φίλη της οικογένειας Ταμίμι.

Στην Άχεντ επιβλήθηκε ποινή (οκτώ μήνες φυλάκιση) σχεδόν ίση με αυτή στην οποία καταδικάστηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζαριά (εννέα μήνες φυλάκιση), ο οποίος σκότωσε έναν Παλαιστίνιο δράστη ο οποίος κειτόταν τραυματισμένος στο έδαφος χωρίς να αποτελεί κίνδυνο.

«Δεν μπορείς να πάρεις μια μικρή τρομοκράτισσα και να την κάνεις ηρωίδα, όμως αυτό ακριβώς κάναμε», σχολίασε ο Ορέν Χάζα βουλευτής του δεξιού κόμματος Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι επικίνδυνη», υποστηρίζει, εκτιμώντας ότι μια ημέρα οι κλωτσιές και τα χτυπήματα μπορούν να μετατραπούν σε επίθεση με μαχαίρι. «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα σας πουν ότι θα ήθελαν να τη δουν στη φυλακή για 20 χρόνια», τόνισε.

Για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η υπόθεση της Άχεντ επέτρεψε να έρθουν στο φως οι πρακτικές των ισραηλινών στρατοδικείων και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καταδικών τους, 99% για τους Παλαιστίνιους.

«Η Άχεντ Ταμίμι θα αφεθεί ελεύθερη, όμως εκατοντάδες παιδιά Παλαιστινίων παραμένουν πίσω από τα κάγκελα και δεν χαίρουν καμίας προσοχής», είχε δηλώσει ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στο Ισραήλ Όμαρ Σακίρ, καταγγέλλοντας «την ενδημική κακομεταχείριση» των ανηλίκων στο ισραηλινό σύστημα.

Αυτή την εβδομάδα ένα τεράστιο πορτρέτο της Άχεντ ζωγραφίστηκε στο τείχος διαχωρισμού στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η τοιχογραφία είναι έργο του Ιταλού καλλιτέχνη του δρόμου Τζόριτ Άγκοχ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters- DPA

Διεθνή
1

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Διεθνή / Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Η έρευνα, που διήρκεσε δύο δεκαετίες και βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερες από 66.000 γυναίκες, καταγράφει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού σε όσες είχαν εμπειρία stalking
LIFO NEWSROOM
Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Διεθνή / Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Αντιδράσεις από τη δήμαρχο της πόλης για την απόφαση Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας και να στείλει τον στρατό στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Διεθνή / Στο Άνκορατζ της Αλάσκα το τετ-α-τετ Τραμπ - Πούτιν για την Ουκρανία - Γιατί υποβαθμίζει τις προσδοκίες ο Λευκός Οίκος

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κατ' ιδίαν - Στόχος είναι να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Διεθνή / Οργή για τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις Κένεντι μετά την ένοπλη επίθεση στην Ατλάντα

Οι υπάλληλοι του οργανισμού καταγγέλλουν ότι η μακροχρόνια ρητορική του Κένεντι κατά των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον κορωνοϊό, έχει τροφοδοτήσει το κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δημόσια υγεία
LIFO NEWSROOM
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κυβέρνηση Τραμπ προς διακανονισμό $500 εκατ. και αποκατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμφωνεί να ξοδέψει $500 εκατ. σε εκπαιδευτικά προγράμματα για να αποκαταστήσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, κλείνοντας μήνες αντιπαράθεσης με τη διακυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM