Εκλογές στην Ολλανδία: Νικητής ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς- Πανηγυρίζουν Όρμπαν, Λεπέν

Εκλογές στην Ολλανδία: Νικητής ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς- Πανηγυρίζουν Όρμπαν, Λεπέν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την πρωτιά του στις εκλογές της Ολλανδίας πανηγυρίζει ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς ο οποίος υποσχέθηκε να «επιστρέψει την χώρα στους Ολλανδούς».

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα», δήλωσε ο Γκέερτ Βίλντερς μετά τη δημοσιοποίηση ενός exit poll που έδειξε ότι το κόμμα του, το PVV, έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων.

Μετά από 25 χρόνια στο κοινοβούλιο, το κόμμα του Ελευθερία (PVV) κερδίζει 36 έδρες, πολύ μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, μια αριστερή συμμαχία. Αλλά θα πρέπει να πείσει και άλλα κόμματα να συμμετάσχουν μαζί του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.Στόχος του είναι 76 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Η αριστερή συμμαχία υπό τον πρώην επίτροπο της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς πρόκειται να έρθει δεύτερη με 25 έδρες. Κατέστησε σαφές ότι δεν θα είχε καμία σχέση με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Βίλντερς.

Γκέερτ Βίλντερς: Πανηγυρίζει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Εθνικιστές και ακροδεξιοί ηγέτες σε όλη την Ευρώπη επαίνεσαν το επίτευγμά του.

«Συγχαρητήρια στον Γκέερτ Βίλντερς και στο PVV για τη θεαματική επίδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων. Λόγω του ότι οι λαοί αρνούνται να δουν τον εθνικό πυρσό να σβήνει η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη», ανέφερε η Μαρίν Λεπέν μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο Βίκτορ Όρμπαν, σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε ότι «οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ» ανεβάζοντας βίντεο των Scorpions με το τραγούδι Winds of Change των Scorpions.

Ο Βίλντερς έχει δηλώσει θαυμαστής του εθνικιστή Ούγγρου πρωθυπουργού και είναι ρητά κατά της ΕΕ, προτρέποντας την Ολλανδία να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της, να μειώσει σημαντικά τις πληρωμές της στην ένωση και να εμποδίσει την είσοδο νέων μελών.

Ο Βίλντερς αναμένεται να προσπαθήσει να σχηματίσει μια δεξιά κυβέρνηση με το VVD και το νεοσύστατο κόμμα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο», που μαζί θα κατέχουν πλειοψηφία 79 εδρών, σύμφωνα με το Reuters.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM