Εκλογές στην Αυστρία: Φαβορί ο νυν πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν

Εκλογές στην Αυστρία: Φαβορί ο νυν πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στις κάλπες θα βρεθούν σήμερα οι Αυστριακοί για να αναδείξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις σημερινές εκλογές και αν, όπως αναμένεται, εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα εκλεγεί απευθείας για νέα εξαετή θητεία.

Σε περίπτωση έκπληξης, αν δηλαδή ο Φαν ντερ Μπέλεν, που είναι αντιμέτωπος με άλλους επτά υποψηφίους, δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, θα χρειαστεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Πάντως οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον θέλουν να συγκεντρώνει πολύ υψηλότερο ποσοστό από το αναγκαίο (ως και τα δύο τρίτα), καθώς υποστηρίζεται από σχεδόν όλες τις πολιτικές παρατάξεις, πλην του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ).

Ο υποψήφιός του αισθητά εξασθενημένου πολιτικά σε σχέση με το παρελθόν λόγω σειράς σκανδάλων FPÖ, ο 60χρονος Βάλτερ Ρόζενκραντς, έρχεται δεύτερος (πιστώνεται περίπου το 15% των προθέσεων ψήφου).

Πάντως ο κυριότερος αντίπαλος του Φαν ντερ Μπέλεν, όπως είπε χαριτολογώντας ο ίδιος ο 78χρονος πρόεδρος την Παρασκευή, «θα είναι ο καναπές», δηλαδή η αποχή.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα· στις 08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 17:00 (18:00). Αμέσως μετά, αναμένονται τα πρώτα exit poll..

Στους υπόλοιπους υποψήφιους συγκαταλέγονται πρόσωπα ως τώρα μάλλον άγνωστα στην αυστριακή κοινή γνώμη — ένας μπλόγκερ, ένας γιατρός, ένας αρθρογράφος κι ένα στέλεχος κόμματος που εναντιώνεται στους εμβολιασμούς.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM