Εκλογές ΗΠΑ: Στους Ρεπουμπλικανούς η Γερουσία, μετά από τέσσερα χρόνια

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί παίρνουν τον έλεγχο της Γερουσίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Καθώς το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης παραμένει αμφίρροπο, η «μάχη» για τον έλεγχο της Γερουσίας βρήκε νικητή το ρεπουμπλικανικό κόμμα, που θα έχει τον έλεγχο της Άνω Βουλής των ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν στον έλεγχο τους ένα σημαντικό κέντρο εξουσίας στην Ουάσιγκτον, μέσω του οποίου μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική και να κάνουν τη ζωή ενός προέδρου πολύ πιο εύκολη ή δύσκολη. Ενδεικτικά, κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ πρέπει να λάβει έγκριση από τη γερουσία, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλα τα νέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τους New York Times oι Ρεπουμπλικανοί έχουν πάρει τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από σημαντικές νίκες στη Δυτική Βιρτζίνια, το Οχάιο και τη Νεμπράσκα.

Εκλογές ΗΠΑ: Στους Ρεπουμπλικανούς η Γερουσία Facebook Twitter

Η καταλυτική νίκη για τους ρεπουμπλικανούς ήρθε όταν η γερουσιαστής Ντέμπ Φίσσερ, από τη Νεμπράσκα, επανεκλέχθηκε για δεύτερη φορά, όπως μετέδωσε το Associated Press, επικρατώντας απέναντι στον πολιτικά ανεξάρτητο υποψήφιο Νταν Όσμπορν, έναν βιομηχανικό μηχανικό και νεοεισερχόμενο στην πολιτική, δίνοντας στο κόμμα της αρκετές έδρες για να πάρει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Από το 2022, οι Δημοκρατικοί είχαν τον έλεγχο της Γερουσίας, παρά το γεγονός ότι είχαν μόνο 47 γερουσιαστές, έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Από τους τέσσερις πολιτικά ανεξάρτητους γερουσιαστές, οι τρεις συνεργάζονταν με το Δημοκρατικό κόμμα, δίνοντας του την πλειοψηφία.

Επί του παρόντος, οι κάλπες δεν έχουν δείξει ακόμη αν οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων,  στην οποία είχαν μικρή πλειοψηφία. Αν τα καταφέρουν, τότε θα έχουν πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, ένα ιδανικό σενάριο για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε «τροχιά νίκης» στις προεδρικές εκλογές.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την live κάλυψη της LiFO για τις αμερικανικές εκλογές 

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM