ΤΩΡΑ

Έκκληση Μέρκελ, Μακρόν και άλλων 4 ηγετών για την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Έκκληση Μέρκελ, Μακρόν και άλλων 4 ηγετών για την επόμενη ημέρα της πανδημίας Facebook Twitter
EPA
0

Έκκληση για μια πιο πολύπλευρη συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η πανδημία του κορωνοϊού απευθύνουν έξι ηγέτες με κοινή τους επιστολή προκειμένου να οδηγηθεί ο πλανήτης στον δρόμο της ανάκαμψης.

Στη βαρυσήμαντη παρέμβασή τους, που δημοσιεύθηκε σε αρκετές χώρες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «μια ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της συναίνεσης για μια διεθνή τάξη βασισμένη στην πολυμερή συνεργασία και το κράτος Δικαίου μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και συντονισμού».


Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίας δύο μεγάλες κρίσεις, η πανδημία του κορωνοϊού πιο πρόσφατα και η κλιματική αλλαγή γενικώς εγείρουν εμπόδια στις κοινωνίες και τα πλαίσια χάραξης κοινής πολιτικής «προκαλώντας αμφιβολίες για την ικανότητά μας να ξεπερνούμε σοκ, να αντιμετωπίζουμε τη ρίζα τους και διασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές».

Προσθέτουν δε ότι την ίδια ώρα τα προβλήματα αυτά υπενθυμίζουν πόσο αλληλεξαρτώμενος είναι ο κόσμος και πόσο αλληλένδετα μπορούν να είναι τα προβλήματά του.

«Είμαστε τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο σύστημα υγείας»

Χαρακτηρίζοντας την πανδημία του κορωνοϊού «το μεγαλύτερο τεστ παγκόσμιας αλληλεγγύης εδώ και γενεές» οι ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια ισχυρή και εναρμονισμένη διεθνή αντίδραση στην υγειονομική κρίση, μια αντίδραση που θα ενισχύει την πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια. «Μας θύμισε το προφανές: ότι ενόψει της πανδημίας η αλυσίδα ασφάλειας της υγείας μας είναι τόσο ισχυρή όσο το πιο αδύναμο σύστημα υγείας. Η Covid-19 οπουδήποτε συνιστά παντού μια απειλή για τους ανθρώπους και τις οικονομίες», αναφέρουν.

Στην προσπάθειά τους να δώσουν ώθηση στη συνεργασία οι ηγέτες επιτείνουν την υποστήριξή τους στην παγκόσμια πλατφόρμα Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, που εγκαινίασαν πέρυσι ο ΠΟΥ και τα μέλη της G20. «Μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε επίσης μια ανεξάρτητη και περιεκτική αποτίμηση της απάντησής μας για να συνάξουμε όλα τα διδάγματα από αυτή την πανδημία και να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη. Ο ΠΟΥ έχει να παίξει έναν κεντρικό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία», επισημαίνεται.

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή οι ηγέτες σημείωσαν ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να γίνουν πιο βιώσιμες οι οικονομίες ανά την υφήλιο, ενόψει της συνόδου για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ (COP26) το Νοέμβριο στη Γλασκώβη.

«Μέχρι τις αρχές του 2021 χώρες που παράγουν άνω του 65% των εκπομπών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη πιθανώς να έχουν προβεί σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για την απεξάρτηση από τον άνθρακα», αναφέρει η επιστολή τους.

«Όλες οι εθνικές κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πόλεις και οικονομικοί θεσμοί πρέπει να ενταχθούν στον παγκόσμιο συνασπισμό για τη μείωση στο μηδέν των εκπομπών CO2 σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και να αρχίσουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένα σχέδια και πολιτικές».

Η επιστολή των ηγετών σημειώνει ότι η πανδημία προκάλεσε τις χειρότερες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία μεταπολεμικά και ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα η αποκατάσταση μιας ισχυρής και σταθεράς παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του διεθνούς εμπορίου για την επιτάχυνσης της ανάκαμψης. «Καθώς βοηθούμε τις οικονομίες μας να ξεπεράσουν τη χειρότερη ύφεση από το 1945, παραμένει ύψιστη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ένα ελεύθερο βάσει κανόνων εμπόριο ως μια σημαντική μηχανή μιας περιεκτικής βιώσιμης ανάπτυξης», υπογραμμίζουν.

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM
Τιμ Νταν: Ποιος είναι ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει να εκλέξει τον Τραμπ

Διεθνή / Τιμ Νταν: O υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει πρόεδρο τον Τραμπ

Αν και πιστεύει ότι το χρήμα δημιουργεί «ψευδαίσθηση ελέγχου» ο Νταν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια την εκστρατεία του Τραμπ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας των ορυκτών καυσίμων και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Τέξας
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Μετά από πέντε χρόνια ανακαινίσεων η ανατολική πτέρυγα των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από την προσεχή εβδομάδα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ