Μία νέα εφαρμογή βοηθά τους κατοίκους της Βαρκελώνης να βρουν την πιο σκιερή διαδρομή για να πάνε στον προορισμό τους, προκειμένου να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη. 

 

Το Cool Walks παρουσιάζει στους πεζούς διάφορες διαδρομές. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την πιο γρήγορη διαδρομή, μια σκιερή διαδρομή που μπορεί να πάρει λίγη περισσότερη ώρα, ή μπορούν να βάλουν την εφαρμογή στο «vampire mode», που αποφεύγει την απευθείας έκθεση στον ήλιο πάση θυσία. 

 

Επίσης, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να βρουν βρύσες ή μέρη για να προφυλαχθούν από τον ήλιο. 

 

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που λέγεται Lidar, για τη δημιουργία μοντέλων υψηλής ανάλυσης για το υψόμετρο, με ακρίβεια 10 εκατοστών. Αυτές οι πληροφορίες συνδυάζονται με δεδομένα για την πορεία του ήλιου για να υπολογιστεί πού υπάρχει σκιά ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. 

 

Αν και η χαρτογράφηση αφορά μόνο μία περιοχή της Βαρκελώνης, υπάρχει η ελπίδα ότι η έρευνα θα παράσχει πληροφορίες για το πώς η πόλη μπορεί να προσαρμοστεί στην ακραία ζέστη, για να προστατεύσει τους πολίτες και την οικονομία της. 

 

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε διαφορετικές επιλογές, ώστε να μπορεί κάποιος να επιλέξει την πιο γρήγορη ή την πιο δροσερή διαδρομή και υπολογίσαμε τρεις διαφορετικούς αλγόριθμους», δήλωσε ο Μαρκ Μοντλέο, διευθυντής περιβαλλοντικών πρότζεκτ στην υπηρεσία αστικού σχεδιασμού Barcelona Regional. 

 

«Το vampire mode δημιουργήθηκε από την ομάδα μας που είχε πιει πολλή μπύρα το προηγούμενο βράδυ. Ήταν λίγο διασκεδαστικό να αποφεύγεις εντελώς το φως του ήλιου», συμπλήρωσε.  

 

Ο καύσωνας σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο κλιματικό κίνδυνο. Σύμφωνα με τη C40, μία ομάδα για το κλίμα στην οποία μετέχουν 97 πόλεις από όλο τον κόσμο, τα γεγονότα ακραίας ζέστης στις πόλεις προκαλούν αύξηση της θνησιμότητας έως και 14%, όπως και χαμηλότερη παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, αλλά και φθορές σε υποδομές, για παράδειγμα σε δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές. 

 

Με πληροφορίες από Guardian