Την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα αλλά οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετατέθηκαν για τον Αύγουστο. 

 

Συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο.

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρουσίασε ντοκουμέντα στους ομολόγους του, όπως είχε προϊδεάσει χθες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, για επακούμβηση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Oruc Reis, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπου.

 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου, τόνισε την ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ανάρτησή του στο twitter επανέλαβε την πρόταση του Βερολίνου για διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

 

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..

 

Πρόσθεσε δε, πως το Συμβούλιο θα ασχοληθεί και με την κατάσταση στην Λευκορωσία, όπως διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές.

 

«Ως Ε.Ε., θέλουμε σήμερα να αυξήσουμε σημαντικά την πίεση προς την Λευκορωσία. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αναθεωρηθεί και εκείνοι που ευθύνονται για την κακή μεταχείριση όσων διαδηλώνουν ειρηνικά πρέπει να υποστούν κυρώσεις», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

 

Στο περιθώριο του συμβουλίου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ  αυτή τη στιγμή συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο με επίκεντρο των συζητήσεων τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανακοίνωσε το το υπουργείο Εξωτερικών.