Απεργία της ΓΣΕΕ

ΕΕ: Σε εξέλιξη το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ - Για την τουρκική προκλητικότητα

ΕΕ: Σε εξέλιξη το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ - Για την τουρκική προκλητικότητα Facebook Twitter
ΕΕ: Σε εξέλιξη το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το συμβούλιο, το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη, ξεκίνησε στις 4μμ ώρα Ελλάδας και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα.

Πραγματοποιείται έπειτα από σχετικό αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος συμμετέχει από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται.

Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται εκτός από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα.

Θα ακολουθήσει συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο ενώ οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανακοίνωσε το το υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων το απόγευμα της Παρασκευής. Θα συζητήσουμε επείγοντα ζητήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε ανατολική Μεσόγειο, προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και εξελίξεις στο Λίβανο» ανέφερε με Tweet του ο Ζοζέπ Μπορέλ την Τετάρτη.

 Το μήνυμα πως θα πρέπει να αντιληφθεί η Άγκυρα ότι οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ θα έχουν συνέπειες, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως ζήτησε τη σύγκλησή του Συμβουλίου προκειμένου να γίνει συζήτηση για τη διευρυνόμενη και κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα και επισημαίνει πως είχε προϊδεάσει τους ομολόγους του στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 13 Ιουλίου, ότι, αναλόγως της συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα ήταν αναγκασμένος να το ζητήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι είχε επικαλεστεί και το Άρθρο 42 των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή.

Υπενθυμίζει πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να προετοιμάσει μια λίστα κυρώσεων, η οποία θα στοχεύει στην τουρκική οικονομία και σημειώνει ότι «θα έχουμε επιπλέον την ευκαιρία να συζητήσουμε για την τουρκική παραβατικότητα, στο πλαίσιο του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως θα του εκφράσει την ανησυχία της Ελλάδας, αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τον αποκαλούμενο δυτικό κόσμο.

Υπενθυμίζει ότι ο κ. Πομπέο είχε λάβει σαφή θέση κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, στην υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA), πριν από περίπου 10 περίπου μήνες στην Αθήνα, και ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατ' επανάληψη υπογραμμίσει τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και έχει καλέσει, ακόμα και πρόσφατα, την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της.

Πολιτική
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM