Η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 42 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε δέκα χώρες της ΕΕ.

 

Η Andrea Ammon, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), είπε σε διαδικτυακή διάσκεψη ότι οι αρχές στην ΕΕ αναλύουν άλλες έξι «πιθανές» περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ήπια ή χωρίς συμπτώματα.

 

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα οι ολλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι είχαν εντοπιστεί στη χώρα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, πριν την άφιξη των δύο πτήσεων από την Νότια Αφρική.

 

«Βρήκαμε την μετάλλαξη του κορωνοϊού Όμικρον σε δύο δείγματα, που ελήφθησαν στις 19 και 23 Νοεμβρίου», ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM). «Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική».

 

Η ανακάλυψη της Όμικρον έχει πυροδοτήσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο ότι θα μπορούσε να αντισταθεί στους εμβολιασμούς και να παρατείνει την σχεδόν δύο ετών πανδημία του κορωνοϊού.

 

Περίπου 61 από τους περισσότερους από 600 επιβάτες των πτήσεων από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 και μπήκαν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους την περασμένη Παρασκευή.

 

Οι ολλανδικές αρχές επιδιώκουν επίσης να έρθουν σε επαφή και να κάνουν τεστ σε περίπου 5.000 άλλους επιβάτες που έχουν ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια ή τη Ζιμπάμπουε.

 

 

 

Με πληροφορίες του Reuters