DW: Την Πέμπτη τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών

DW: Την Πέμπτη τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες θα αποφανθούν την Πέμπτη κατά πόσο υπάρχει βάση για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, δήλωσε ο γγ. του SPD Λ. Κλίνγκμπαϊλ στο τέλος της πρώτης μέρας των προκαταρκτικών διαβουλεύσεων.

Σε σύντομη δήλωση στο τέλος της πρώτης μέρας των επαφών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών στα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ έκανε λόγο για ειλικρινείς διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων τονίζοντας: «Τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και η νέα σύνθεση του γερμανικού κοινοβουλίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, η οποία απαιτεί μια νέα πολιτική. Για τη νέα αυτή πολιτική, αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν 15 ομάδες εργασίας που συζητούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σε άλλες σημειώνεται πρόοδος σε άλλες όχι. Συμφωνήσαμε να μην ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για την πορεία των διαβουλεύσεων της κάθε ομάδας εργασίας. Υπάρχει όμως η βούληση και των τριών κομμάτων να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου απόφαση για το αν είναι εφικτές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης».

Στο μεταξύ κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού αναμένει πλέον η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild το 53% των πολιτών θεωρεί πλέον δεδομένη μια συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή το 54% θεωρεί ότι ο μεγάλος συνασπισμός θα έχει θετική επίδραση στη χώρα.

DW: Την Πέμπτη τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών Facebook Twitter
EPA/OMER MESSINGER

 

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η Άγκελα Μέρκελ

Υπό την πίεση της γερμανικής κοινής γνώμης, που περιμένει πάνω από τρεις μήνες τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ξεκίνησαν το πρωί στο Βερολίνο διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών.

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ τα τρία κόμματα θα αποφανθούν αν υπάρχει κοινός παρονομαστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία αναζητείται συμβιβασμός είναι πολλά, ξεκινώντας από την οικονομία και φθάνοντας μέχρι την οικογενειακή επανένωση προσφύγων.

Την αισιοδοξία της για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών διατύπωσε προσερχόμενη στις διερευνητικές επαφές η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν», δήλωσε εισερχόμενη στην έδρα του SPD όπου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση. Ο δε πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, τόνισε πως «θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση» και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την πεποίθηση πως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν τη βούληση για «εποικοδομητικό διάλογο».

Τα επίμαχα θέματα των διαβουλεύσεων

Την Παρασκευή θα γίνει η αποτίμηση των διερευνητικών διαβουλεύσεων που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.

Ως τότε οι 15 ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από 39 εκπροσώπους των τριών κομμάτων θα επιδιώξουν να διατυπώσουν συμβιβαστικές λύσεις στους διάφορους τομείς.

Στο επίκεντρο την πρώτης ημέρας βρέθηκαν τα δημοσιονομικά, τα οποία θα θέσουν και τα όρια για τις όποιες επιθυμίες των κομμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις, αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές και στις δημόσιες δαπάνες. Τα «οικονομικά περιθώρια» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπολογίζονται σε 45 δισ. ευρώ.

Επίμαχο θέμα των διαβουλεύσεων είναι οπωσδήποτε η φορολογική πολιτική. Το SPD ζητά τη μείωση των φόρων για τα χαμηλά και μεσαία και την αύξηση για τα υψηλά εισοδήματα. CDU και CSU απορρίπτουν αυτή την πρόταση. Και ενώ οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές αιτούνται φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες τις απορρίπτουν.

Διάσταση απόψεων επικρατεί και για τα ταμεία ασφάλισης όπως επίσης για την ευρωπαϊκή πολιτική. Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, που σχεδόν ταυτίζονται με τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που στοχεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα δύο χριστιανικά κόμματα διατηρούν επιφυλάξεις. Λιγότερο προβληματικά θεωρούνται ζητήματα όπως η ενεργειακή πολιτική και η προστασία του κλίματος, αλλά και το συνταξιοδοτικό.

Οι διαβουλεύσεις ως την Πέμπτη θα είναι ολοήμερες. Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι ηγεσίες των κομμάτων για να αποφασίσουν αν θα προτείνουν στα κομματικά τους όργανα την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Την οριστική απόφαση στους Σοσιαλδημοκράτες θα την πάρει έκτακτο κομματικό συνέδριο που θα συνέλθει στη Βόννη στις 21 Ιανουαρίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM
ΜΟΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΝΔΙΑ

Διεθνή / Η «πρωτεύουσα των απορριμμάτων»: Πώς η ανακύκλωση ρούχων σκοτώνει εργάτες στην Ινδία

Η πόλη Πανιπάτ της Ινδίας, γνωστή ως «πρωτεύουσα της ανακύκλωσης ρούχων», πληρώνει βαρύ τίμημα - Οι εργάτες πνίγονται σε χνούδι και τοξικά λύματα, ενώ οι μικροΐνες καταστρέφουν πνεύμονες και περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

Διεθνή / Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα - Γενική επιστράτευση με 7.000 μαχητές στους δρόμους της Γάζας

«Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση σε απάντηση στο κάλεσμα του εθνικού και θρησκευτικού καθήκοντος, για να καθαρίσουμε τη Γάζα από παράνομους και συνεργάτες του Ισραήλ» ήταν το μήνυμα που έλαβαν μέλη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Διεθνή / Ισραήλ: Επιζών της 7ης Οκτωβρίου αυτοκτόνησε - «Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο»

Ο Roei Shalev βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη επέτειο του θανάτου της συντρόφου του, η οποία δολοφονήθηκε από μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova
LIFO NEWSROOM