Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα ρεπορτάζ της στην Γουχάν

Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα ρεπορτάζ της στην Γουχάν Facebook Twitter
0

Μια Κινέζα «ερασιτέχνης» δημοσιογράφος που κάλυψε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γουχάν φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια.

Η Zhang Zhan κρίθηκε ένοχη για «φιλονικίες και πρόκληση προβλημάτων», συχνή κατηγορία εναντίον ακτιβιστών. 

Η 37χρονη πρώην δικηγόρος συνελήφθη τον Μάιο και κάνει απεργία πείνας εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η υγεία της είναι σε κακή κατάσταση. 

Η Zhang είναι μια από τους πολλούς πολίτες που έχουν μπλεξίματα επειδή έκαναν ανταπόκριση από τη Γουχάν. [σ.σ. Citizen journalism: η δημοσιογραφία που ασκείται από κάθε πολίτη, που δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, συχνά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ].

Στην Κίνα δεν υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές είναι γνωστές για την αυστηρή στάση τους απέναντι σε πληροφοριοδότες που θεωρείται ότι υποτιμούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία. 

Η Zhang Zhan εξαφανίστηκε από τη Γουχάν στις 14 Μαΐου και μια ημέρα αργότερα αποκαλύφθηκε πως είχε συλληφθεί από την αστυνομία στη Σανγκάη, πάνω από 640 χιλιόμετρα μακριά.

Κατηγορίες της απαγγέλθηκαν επισήμως στις αρχές Νοεμβρίου. Στο κατηγορητήρια αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η 37χρονη απέστειλε «ψευδείς πληροφορίες μέσω μηνυμάτων, βίντεο και άλλων τρόπων μέσε από [πλατφόρμες όπως] τα WeChat, Twitter and YouTube». 

Επίσης κατηγορείται πως δέχθηκε να δώσει συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης «διαδίδοντας με δόλο» πληροφορίες για τον κορωνοϊό στη Γουχάν. 

Την καταδίκη της επέβαλε δικαστήριο της Σανγκάης έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε μερικές ώρες, δήλωσε ένας από τους συνηγόρους της.

Μια «πολίτης δημοσιογράφος», η οποία είχε συλληφθεί επειδή κάλυψε την επιβολή καραντίνας στην πόλη Ουχάν, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση, γνωστοποίησε συνήγορός της, έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη.

Απεργία πείνας

 

Σε διαμαρτυρία ενάντια στη σύλληψή της, η 37χρονη κάνει απεργία πείνας και φέρεται να είναι σε κακή κατάσταση. 

Ένας από τους δικηγόρους της είπε πως όταν την επισκέφτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, του είπε πως την τα ταΐζουν με τη βία μέσω ενός σωλήνα, προσθέτοντας πως υποφέρει από πονοκεφάλους, ζαλάδες και στομαχόπονο. 

«Σε απομόνωση 24 ώρες την ημέρα, χρειάζεται βοήθεια για να πάει στο μπάνιο. Νιώθει ψυχολογικά εξαντλημένη, σαν κάθε ημέρα να είναι ένα μαρτύριο», σημείωσε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται η Zhang έχει προβλήματα με τις κινεζικές αρχές, αφού είχε συλληφθεί ξανά τον Σεπτέμβριο του 2019 και κρατήθηκε επειδή στήριξε τους ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM