Δικηγόροι χρησιμοποίησαν fake υποθέσεις μέσω ChatGPT για να στηρίξουν την αγωγή τους

Δικηγόροι χρησιμοποίησαν fake υποθέσεις μέσω ChatGPT για να στηρίξουν την αγωγή τους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε δύο δικηγόρους των ΗΠΑ επιβλήθηκε πρόστιμο, γιατί σε αγωγή τους παρέπεμψαν σε υποθέσεις που δεν υπήρχαν, αλλά τις είχε δημιουργήσει το ChatGPT.

Δικαστής των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 5.000 δολαρίων σε δύο δικηγόρους και μια δικηγορική εταιρεία μετά την υποβολή, σε αγωγή που συνέταξαν, πλαστών παραπομπών για υποθέσεις, που δημιουργήθηκαν από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT.

Συγκεκριμένα περιφερειακός δικαστής στο Μανχάταν όρισε στους Στίβεν Σβάρτς και Πίτερ Λοντούκα και τη δικηγορική τους εταιρεία Levidow, Levidow & Oberman να πληρώσουν το προαναφερθέν πρόστιμο, αφού χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους τους πλαστή νομική έρευνα, σε μια αγωγή για τραυματισμό στον τομέα των αερομεταφορών.

Ο Στίβεν Σβάρτς είχε παραδεχτεί ότι το ChatGPT, το γνωστό chatbot που παράγει αληθοφανείς απαντήσεις κειμένου, επινόησε έξι υποθέσεις κι αυτές υποβλήθηκαν από τους δικηγόρους ως παραπομπές όταν κατέθεσαν σε ένα νομικό υπόμνημα σε μια υπόθεση κατά της κολομβιανής αεροπορικής εταιρείας Avianca.

ChatGPT: Ναι στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά με ασφάλεια 

Ο δικαστής Κέβιν Καστέλ δήλωσε σε γραπτή γνωμοδότηση ότι δεν υπάρχει τίποτα «εγγενώς ανάρμοστο» σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη συνδρομή στη νομική εργασία, αλλά οι δικηγόροι έπρεπε να διασφαλίσουν ότι οι καταθέσεις των αγωγών τους θα ήταν ακριβείς. «Οι υφιστάμενοι κανόνες επιβάλλουν στους δικηγόρους έναν ρόλο φύλακα των πυλών, ώστε να διασφαλίζουν την ακρίβεια των καταθέσεών τους», ανέφερε.

Ο δικαστής είπε ότι οι δικηγόροι και η εταιρεία τους «εγκατέλειψαν τις ευθύνες τους όταν υπέβαλαν ανύπαρκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις με ψεύτικα στοιχεία και παραπομπές που δημιουργήθηκαν από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, και στη συνέχεια συνέχισαν να υποστηρίζουν αυτές τις ψεύτικες γνωμοδοτήσεις παρόλο που δικαστικές αποφάσεις έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξή τους».

Η Levidow, Levidow & Oberman ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη ότι οι δικηγόροι της «με σεβασμό» διαφωνούν με το δικαστήριο σχετικά με την κρίση του ότι ενήργησαν κακόπιστα. «Κάναμε ένα καλόπιστο λάθος που δεν πιστέψαμε ότι ένα κομμάτι της τεχνολογίας θα μπορούσε να φτιάχνει υποθέσεις από το πουθενά», ανέφερε.

Πάντως το φαινόμενο με τις πλαστές παραπομπές μέσω ChatGPT δεν είναι πρωτοφανές.  Σε ένα άλλο παράδειγμα, το ChatGPT κατηγόρησε ψευδώς έναν Αμερικανό καθηγητή νομικής για σεξουαλική παρενόχληση και επικαλέστηκε μια ανύπαρκτη αναφορά της Washington Post.

Τον Φεβρουάριο, ένα διαφημιστικό βίντεο για τον αντίπαλο του ChatGPT, το Bard της Google, έδωσε ανακριβή απάντηση σε ένα ερώτημα σχετικά με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, εγείροντας ανησυχίες ότι η εταιρεία αναζήτησης είχε βιαστεί πολύ να ξεκινήσει μια απάντηση στο επίτευγμα της OpenAI.

Τα chatbots εκπαιδεύονται σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που λαμβάνονται από το διαδίκτυο, αν και οι πηγές δεν είναι διαθέσιμες σε πολλές περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία - Γιατί CIA και άλλοι δεν το πίστεψαν ποτέ

Διεθνή / Τουρκία: Αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν 8 χρόνια μετά - Γιατί η CIA δεν το πίστεψε ποτέ

Από το 2016 συνολικά 705.172 Τούρκοι κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν - Το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν όσα χρειαζόταν για να εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία του και άλλαξε την Τουρκία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ