Δικηγόροι χρησιμοποίησαν fake υποθέσεις μέσω ChatGPT για να στηρίξουν την αγωγή τους

Δικηγόροι χρησιμοποίησαν fake υποθέσεις μέσω ChatGPT για να στηρίξουν την αγωγή τους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε δύο δικηγόρους των ΗΠΑ επιβλήθηκε πρόστιμο, γιατί σε αγωγή τους παρέπεμψαν σε υποθέσεις που δεν υπήρχαν, αλλά τις είχε δημιουργήσει το ChatGPT.

Δικαστής των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 5.000 δολαρίων σε δύο δικηγόρους και μια δικηγορική εταιρεία μετά την υποβολή, σε αγωγή που συνέταξαν, πλαστών παραπομπών για υποθέσεις, που δημιουργήθηκαν από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT.

Συγκεκριμένα περιφερειακός δικαστής στο Μανχάταν όρισε στους Στίβεν Σβάρτς και Πίτερ Λοντούκα και τη δικηγορική τους εταιρεία Levidow, Levidow & Oberman να πληρώσουν το προαναφερθέν πρόστιμο, αφού χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους τους πλαστή νομική έρευνα, σε μια αγωγή για τραυματισμό στον τομέα των αερομεταφορών.

Ο Στίβεν Σβάρτς είχε παραδεχτεί ότι το ChatGPT, το γνωστό chatbot που παράγει αληθοφανείς απαντήσεις κειμένου, επινόησε έξι υποθέσεις κι αυτές υποβλήθηκαν από τους δικηγόρους ως παραπομπές όταν κατέθεσαν σε ένα νομικό υπόμνημα σε μια υπόθεση κατά της κολομβιανής αεροπορικής εταιρείας Avianca.

ChatGPT: Ναι στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά με ασφάλεια 

Ο δικαστής Κέβιν Καστέλ δήλωσε σε γραπτή γνωμοδότηση ότι δεν υπάρχει τίποτα «εγγενώς ανάρμοστο» σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη συνδρομή στη νομική εργασία, αλλά οι δικηγόροι έπρεπε να διασφαλίσουν ότι οι καταθέσεις των αγωγών τους θα ήταν ακριβείς. «Οι υφιστάμενοι κανόνες επιβάλλουν στους δικηγόρους έναν ρόλο φύλακα των πυλών, ώστε να διασφαλίζουν την ακρίβεια των καταθέσεών τους», ανέφερε.

Ο δικαστής είπε ότι οι δικηγόροι και η εταιρεία τους «εγκατέλειψαν τις ευθύνες τους όταν υπέβαλαν ανύπαρκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις με ψεύτικα στοιχεία και παραπομπές που δημιουργήθηκαν από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, και στη συνέχεια συνέχισαν να υποστηρίζουν αυτές τις ψεύτικες γνωμοδοτήσεις παρόλο που δικαστικές αποφάσεις έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξή τους».

Η Levidow, Levidow & Oberman ανέφερε σε δήλωσή της την Πέμπτη ότι οι δικηγόροι της «με σεβασμό» διαφωνούν με το δικαστήριο σχετικά με την κρίση του ότι ενήργησαν κακόπιστα. «Κάναμε ένα καλόπιστο λάθος που δεν πιστέψαμε ότι ένα κομμάτι της τεχνολογίας θα μπορούσε να φτιάχνει υποθέσεις από το πουθενά», ανέφερε.

Πάντως το φαινόμενο με τις πλαστές παραπομπές μέσω ChatGPT δεν είναι πρωτοφανές.  Σε ένα άλλο παράδειγμα, το ChatGPT κατηγόρησε ψευδώς έναν Αμερικανό καθηγητή νομικής για σεξουαλική παρενόχληση και επικαλέστηκε μια ανύπαρκτη αναφορά της Washington Post.

Τον Φεβρουάριο, ένα διαφημιστικό βίντεο για τον αντίπαλο του ChatGPT, το Bard της Google, έδωσε ανακριβή απάντηση σε ένα ερώτημα σχετικά με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, εγείροντας ανησυχίες ότι η εταιρεία αναζήτησης είχε βιαστεί πολύ να ξεκινήσει μια απάντηση στο επίτευγμα της OpenAI.

Τα chatbots εκπαιδεύονται σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που λαμβάνονται από το διαδίκτυο, αν και οι πηγές δεν είναι διαθέσιμες σε πολλές περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM