Η είδηση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Μόρια τα ξημερώματα της Τετάρτης βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών σάιτ του κόσμου.

 

«Η Μόρια φλέγεται: Εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον υπερπληθή καταυλισμό της Ελλάδας», αναφέρει το Al Jazeera, προσθέτοντας ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν ασαφή.

 

Το BBC αναφέρει ότι η πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών της Ελλάδας, την υπερπληθυσμένη εγκατάσταση Μόρια, στο νησί της Λέσβου.

 

 

«Χιλιάδες έμειναν χωρίς καταφύγιο καθώς ξέσπασε φωτιά στο καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου» γράφει ο Βρετανικός Guardian.

 

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται
«Χιλιάδες έμειναν χωρίς καταφύγιο καθώς ξέσπασε φωτιά στο καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου» γράφει ο Βρετανικός Guardian.

 

«Η πυρκαγιά καταστρέφει ολοσχερώς τον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών της Ευρώπης στη Λέσβο μετά από μαζικές φωτιές που ξέσπασαν στην πολυπληθή περιοχή της Ελλάδας στο νησί της Λέσβου» γράφει το CNN.

 

 

«Πυρκαγιά σε καταυλισμό προσφύγων, χιλιάδες αναγκάζονται να φύγουν» μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

 

Πρώτο θέμα στην διαδικτυακή έκδοση του Spiegel είναι η πυρκαγιά στη Μόρια. «Δραματικές σκηνές αποτυπώνονται σε εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "SOS, SOS, SOS, βοηθείστε μας, οι ζωές μας κινδυνεύουν, καίγεται ολόκληρος ο καταυλισμός», είπε στο Spiegel μέσω του WhatsApp o Ρείντ αλ Ομπεϊντ, που φιλοξενείται στον καταυλισμό.

 

«Η πυροσβεστική δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τις φλόγες. Ο κόσμος διέφυγε στους δρόμους για να γλιτώσει».

 

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται
Πρώτο θέμα στην διαδικτυακή έκδοση του Spiegel είναι η πυρκαγιά στη Μόρια. στη γερμανική Spiegel.

 

«Στις φλόγες ο καταυλισμός-κόλαση των προσφύγων στη Μόρια – Εμπρησμός;» διερωτάται στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Bild.

 

Προσθέτει δε, πως «παραμένει ασαφές αν μετανάστες έβαλαν τις φωτιές ή κάτοικοι του νησιού. Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς φιλοξενούμενοι στη δομή πέταξαν πέτρες κατά των πυροσβεστών και προσπάθησαν να τους εμποδίσουν στο έργο της κατάσβεσης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους(...) Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν φοβισμένοι και αλλόφρονες κι άλλους να τραγουδούν "bye, bye Μόρια"!»

 

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται
«Στις φλόγες ο καταυλισμός-κόλαση των προσφύγων στη Μόρια – Εμπρησμός;» διερωτάται στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Bild.

 

Η γαλλική Le Figaro κάνει λόγο για «Επιχείρηση διάσωσης στον καταυλισμό μεταναστών στη Μόρια μετά από πυρκαγιά» ενώ συμπληρώνει ως πιθανή αιτία της φωτιάς μια εξέγερση. 

 

 

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται
Η γαλλική Le Figaro κάνει λόγο για «Επιχείρηση διάσωσης στον καταυλισμό μεταναστών στη Μόρια μετά από πυρκαγιά»

 

 

Ολική καταστροφή

 

Το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού - «πόλης» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια αποκάλυψε το φως της ημέρας, μετά τη φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα προς την Τετάρτη, αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 12.000 ανθρώπους.

 

Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

 

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης - που στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Χιλιάδες άνθρωποι, μαζί και παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στις άκρες των δρόμων.