Διεθνές δικαστήριο δικαιώνει ακτιβιστές και καλεί την Τζαμάικα να καταργήσει τους ομοφοβικούς νόμους

Διεθνές δικαστήριο δικαιώνει ακτιβιστές και καλεί την Τζαμάικα να καταργήσει τους ομοφοβικούς νόμους Facebook Twitter
EPA
0

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οντότητα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, δημοσίευσε την Τετάρτη απόφαση με την οποία καλεί την Τζαμάικα να καταργήσει νόμους που απαγορεύουν τη συναινετική επαφή ομοφύλων. 


Στην απόφαση του 2019 διαπιστώνεται ότι η Τζαμάικα παραβιάζει πολλούς νόμους που προστατεύουν διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και κάλεσε τη χώρα να καταργήσει άμεσα νόμους από την εποχή που η χώρα ήταν βρετανική αποικία και απαγορεύουν τις ομόφυλες συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις οι οποίες τιμωρούνται με φυλάκιση έως δέκα έτη και καταναγκαστική εργασία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπόθεση Gareth Henry και Simone Carline Edwards εναντίον της Τζαμάικα, έναν γκέι άνδρα και μια λεσβία, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω της βίας και των απειλών κατά της ζωής τους.

«Ξέρω πώς είναι να ζεις με φόβο», δήλωσε ο Gareth Henry, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube από το Human Dignity Trust, το οποίο εκπροσώπησε τους Henry και Edwards στην υπόθεση. «Ξέρω τι σημαίνει να ζεις κρυμμένος και εξοστρακισμένος. Ξέρω πώς είναι να ξυλοκοπούνται άνθρωποι μέχρι θανάτου.»

Από την πλευρά της η Edwards εξέφρασε την ελπίδα ότι μία μέρα αυτοί οι ξεπερασμένοι νόμοι θα καταργηθούν και θα μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα μου, χωρίς να κινδυνεύει, ενώ η Téa Braun, διευθύντρια της Human Dignity Trust, ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική νομική νίκη για τον Gareth, τη Simone και ολόκληρη την κοινότητα των ΛΟΑΤ ατόμων στην Τζαμάικα και την ευρύτερη Καραϊβική, «όπου εννέα χώρες συνεχίζουν να ποινικοποιούν τη συναινετική συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου». 

Η Διαμερικανική Επιτροπή έκρινε την κυβέρνηση της Τζαμάικα ως υπεύθυνη για πολλαπλές παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών και κανόνων ενώ την καλεί να καταβάλει αποζημιώσεις για μία σειρά παραβιάσεων όπως και να καταργήσει νόμους. Η απόφαση ζητά, επίσης, μελέτες και άλλα προγράμματα για την εξάλειψη της βίας και των διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο νησιωτικό έθνος, και ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσέγγισης για τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για όλα τα άτομα στην Τζαμάικα.

 

Ο Henry κατέφυγε στον Καναδά, μετά από μια σειρά βίαιων επιθέσεων και άλλων ενεργειών. Το 2003 δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία μπροστά σε πλήθος 70 ατόμων, και το 2007 απειλήθηκε από την αστυνομία, αφού κυνηγήθηκε από ένα πλήθος 200 ατόμων που φώναζε πως οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να πεθάνουν. Η Edwards πυροβολήθηκε πολλές φορές από μέλη μιας ομοφοβικής συμμορίας λίγο έξω από το σπίτι της. Τα άτομα αυτά προσπάθησαν, επίσης, να σκοτώσουν δύο από τα αδέλφια της, συμπεριλαμβανομένου ενός, που είναι γκέι. Η Edwards τελικά βρήκε άσυλο στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από antivirus

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM