Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οντότητα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, δημοσίευσε την Τετάρτη απόφαση με την οποία καλεί την Τζαμάικα να καταργήσει νόμους που απαγορεύουν τη συναινετική επαφή ομοφύλων. 


Στην απόφαση του 2019 διαπιστώνεται ότι η Τζαμάικα παραβιάζει πολλούς νόμους που προστατεύουν διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και κάλεσε τη χώρα να καταργήσει άμεσα νόμους από την εποχή που η χώρα ήταν βρετανική αποικία και απαγορεύουν τις ομόφυλες συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις οι οποίες τιμωρούνται με φυλάκιση έως δέκα έτη και καταναγκαστική εργασία.

 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπόθεση Gareth Henry και Simone Carline Edwards εναντίον της Τζαμάικα, έναν γκέι άνδρα και μια λεσβία, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω της βίας και των απειλών κατά της ζωής τους.

 

«Ξέρω πώς είναι να ζεις με φόβο», δήλωσε ο Gareth Henry, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube από το Human Dignity Trust, το οποίο εκπροσώπησε τους Henry και Edwards στην υπόθεση. «Ξέρω τι σημαίνει να ζεις κρυμμένος και εξοστρακισμένος. Ξέρω πώς είναι να ξυλοκοπούνται άνθρωποι μέχρι θανάτου.»

 

Από την πλευρά της η Edwards εξέφρασε την ελπίδα ότι μία μέρα αυτοί οι ξεπερασμένοι νόμοι θα καταργηθούν και θα μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα μου, χωρίς να κινδυνεύει, ενώ η Téa Braun, διευθύντρια της Human Dignity Trust, ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική νομική νίκη για τον Gareth, τη Simone και ολόκληρη την κοινότητα των ΛΟΑΤ ατόμων στην Τζαμάικα και την ευρύτερη Καραϊβική, «όπου εννέα χώρες συνεχίζουν να ποινικοποιούν τη συναινετική συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου». 

 

Η Διαμερικανική Επιτροπή έκρινε την κυβέρνηση της Τζαμάικα ως υπεύθυνη για πολλαπλές παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών και κανόνων ενώ την καλεί να καταβάλει αποζημιώσεις για μία σειρά παραβιάσεων όπως και να καταργήσει νόμους. Η απόφαση ζητά, επίσης, μελέτες και άλλα προγράμματα για την εξάλειψη της βίας και των διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο νησιωτικό έθνος, και ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσέγγισης για τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για όλα τα άτομα στην Τζαμάικα.

 

 

 

Ο Henry κατέφυγε στον Καναδά, μετά από μια σειρά βίαιων επιθέσεων και άλλων ενεργειών. Το 2003 δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία μπροστά σε πλήθος 70 ατόμων, και το 2007 απειλήθηκε από την αστυνομία, αφού κυνηγήθηκε από ένα πλήθος 200 ατόμων που φώναζε πως οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να πεθάνουν. Η Edwards πυροβολήθηκε πολλές φορές από μέλη μιας ομοφοβικής συμμορίας λίγο έξω από το σπίτι της. Τα άτομα αυτά προσπάθησαν, επίσης, να σκοτώσουν δύο από τα αδέλφια της, συμπεριλαμβανομένου ενός, που είναι γκέι. Η Edwards τελικά βρήκε άσυλο στην Ευρώπη.

 

Με πληροφορίες από antivirus

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr