Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Συμφώνησαν να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων και η κατάπαυση πυρός

Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Συμφώνησαν να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων και η κατάπαυση πυρός Facebook Twitter
Σε συμφωνία κατέληξε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
0

Η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ολοκληρώθηκε με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μετεχόντων.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσαν ότι συμφωνήθηκε να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων, όπως και να απόσχουν οι ξένες δυνάμεις από ενέργειες που θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση, προκειμένου να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός. 

«Συμφωνήσαμε σε ένα πλάνο. Όλοι οι μετέχοντες εργάστηκαν εποικοδομητικά. Συμφωνούμε ότι εμπάργκο όπλων πρέπει να γίνει σεβαστό, θα παρακολουθείται πιο στενά από το παρελθόν. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η συμφωνία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε μεταξύ άλλων η Μέρκελ, που παραδέχθηκε ότι η συμφωνία δεν λύνει όλα τα προβλήματα στη Λιβύη, αλλά υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στη διαδικασία μετείχαν τόσο ο Φαγέζ αλ Φάρατζ, όσο και ο Χαλίφα Χάφταρ.

Χάφταρ και Σάρατζ δεν συναντήθηκαν καθόλου

Πάντως, η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη και του στρατάρχη της Λιβύης. «Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι τόσο μεγάλες ακόμη που δεν μιλούν μεταξύ τους. Δεν ήταν στο ίδιο δωμάτιο, αλλά ήταν και οι δύο στο Βερολίνο. Τους μιλήσαμε ξεχωριστά», απάντησε η Μέρκελ όταν δέχθηκε σχετική ερώτηση. 

«Όλοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη. Επίσης, όλοι οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν θα δώσουν περαιτέρω υποστήριξη στους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση. Όχι στρατιωτική υποστήριξη, ούτε όπλα, ώστε να κρατήσει η εκεχειρία», ανέφερε ακόμη η Μέρκελ.

Γκουτέρες: Δεν θα υπάρξει άλλη παρέμβαση ξένων δυνάμεων 

«Οι μετέχοντες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Οι παγκόσμιες δυνάμεις δεσμεύθηκαν ότι δεν θα παρέμβουν στον εμφύλιο στη Λιβύη και στα εσωτερικά της χώρας. Θα οργανώσουμε στη Γενεύη συνάντηση μιας στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης τις επόμενες ημέρες», είπε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM