Διάσημος καθηγητής θα τερματίσει τη ζωή του σε κλινική ευθανασίας

Διάσημος καθηγητής θα τερματίσει τη ζωή του σε κλινική ευθανασίας Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο διεθνούς φήμης βοτανολόγος Ντέιβιντ Γκούνταλ αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του την Πέμπτη, σε ηλικία 104 ετών.

Ο καθηγητής έχει προγραμματίσει να πεθάνει σε μία κλινική ευθανασίας στην Ελβετία.

Τελευταία του επιθυμία είναι να ακούσει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν ενώ θα του χορηγούν το διάλυμα που θα τον οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ο δόκτωρ Γκούνταλ πέρασε την τελευταία του μέρα στη γη στους βοτανικούς κήπους της Βασιλείας, μαζί με τα εγγόνια του.

Αύριο στις 10 το πρωί, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην κλινική, έχοντας στο πλευρό του τέσσερις συγγενείς του και έναν φίλο του.

«Αισθάνομαι προνομιούχος που θα είμαι στο πλάι του καθώς θα περνά "απέναντι"» δήλωσε ο 30χρονος εγγονός του βοτανολόγου, Ντάνιελ Γκούνταλ.

«Είναι τόσο θαρραλέος. Χαίρομαι που ήταν σε θέση να λάβει συνειδητά αυτή την απόφαση. Είναι κρίμα που δεν του επέτρεψαν να πεθάνει στην πατρίδα του», συνεχίζει.

Ο υπεραιωνόβιος Αυστραλός βρετανικής καταγωγής, προσγειώθηκε το Σάββατο στο Μπορντώ, μετά από ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι από την Αυστραλία.

Διάσημος καθηγητής θα τερματίσει τη ζωή του σε κλινική ευθανασίας Facebook Twitter
Ο καθηγητής το 1950

Τρία εγγόνια του που μένουν στη Γαλλία συνάντησαν εκεί τον παππού τους μαζί με τον τέταρτο εγγονό, Ντέιβιντ Γκούνταλ, Ντάνκαν, που ήρθε για τον ίδιο λόγο από το Κονέκτικατ.

«Είναι απίστευτα γενναίος τύπος. Ο παππούς μου αντιμετωπίζει τον θάνατό του τελείως λογικά χωρίς να επιτρέπει στο συναίσθημα να τον ελέγξει», σχολιάζει ο 36χρονος Ντάνκαν.

«Θέλει να πεθάνει με τους δικούς του όρους (...) Θα είναι όμως δύσκολο για εμάς. Δεν ξέρω πως θα νιώσω αύριο, εκείνη την ώρα» προσθέτει.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο δόκτωρ Γκούνταλ εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για την απόφασή του.

«Δεν έχω τον παραμικρό ενδοιασμό. Δεν θέλω να συνεχίσω άλλο και χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να θέσω τέρμα στη ζωή μου».

Ο δόκτωρ Γκούνταλ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1941 και αρνήθηκε να βγει στη σύνταξη λόγω ηλικίας. Συνέχισε να εργάζεται πυρετωδώς μέχρι τα 102 του χρόνια.

Ο Γκούνταλ αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του όταν η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε απότομα και καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι χωρίς να έχει τη δυνατότητα να περπατήσει.

Για να αύριο πεθάνει ανώδυνα, έχει ήδη καταβάλει 9.000 ευρώ στην κλινική Life Cycle

Με την ευθανασία του ελπίζει να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση για την αλλαγή της «απαγορευτικής» νομοθεσίας στην Αυστραλία.

Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει τρεις φορές αλλά αποφάσισε τελικά να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια στην Ελβετία, όπου οι πολίτες με σώας τας φρένας έχουν δικαίωμα να θέτουν ένα ανώδυνο τέλος στη ζωή τους.

«Δε συμφωνώ ότι πρέπει να επιτρέπεται σε όλους - δεν θα πρέπει να αγοράζουν τον θάνατο "από το ράφι"» λέει ο καθηγητής.

«Αρκετοί είναι εκείνοι που θα κάνουν κακόβουλη χρήση μιας τέτοιας δυνατότητας αλλά θα έπρεπε να επιτρέπεται, κατόπιν προϋποθέσεων και με γνωμάτευση γιατρών, σε μία χώρα που θα έδινε αυτή την ελευθερία», σχολίασε ο Γκούνταλ που γεννήθηκε το 1914 και θα πεθάνει αύριο, εν έτει 2018.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM