Διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, σειρήνες στο Κίεβο και 1.000 Ρώσοι μισθοφόροι καθ'οδόν

Στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας- Σειρήνες ηχούν στο Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες έφτασαν νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες συνομιλίες εδώ και εβδομάδες.

Η Ουκρανία λέει ότι προτεραιότητά της είναι να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός, αν και έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τις προθέσεις της Ρωσίας. Ανάλογη ανησυχία και από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν πριν τα ξημερώματα της Τρίτης στο Κίεβο, ενώ αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι έξοδοι από ορισμένες πόλεις έχουν αποκλειστεί από ρωσικές δυνάμεις.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσι πιέζει για περισσότερες κυρώσεις στην Ρωσία ενώ επιμένει και σε εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Παράλληλα, πηγές κοντά στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς επιβεβαιώνουν την πληροφορίες που μετέδωσε η WSJ, ότι δηλαδή είχε ύποπτα συμπτώματα δηλητηρίασης κατά την παρουσία του στο Κίεβο στις αρχές Μαρτίου εν μέσω της απόπειρας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Τώρα έχει αναρρώσει ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι δύο ακόμα Ουκρανοί από την ομάδα των διαπραγματευτών επίσης δηλητηριάστηκαν.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα «ανασκευάσει» το αμφιλεγόμενο σχόλιό του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Ο Μπάιντεν είπε ότι εξέφρασε την «ηθική αγανάκτηση που νιώθω», ωστόσο ο Μακρόν έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις δηλώνοντας πως η κλιμάκωση όποιας μορφής δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Στο στρατιωτικό πεδίο, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει έχουν σταλεί περίπου 1.000 μισθοφόροι από από τη ρωσική ομάδα Wagner στην ανατολική Ουκρανία, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους.

Από την αντίπερα όχθη ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία κατάφερε να ανακαταλάβει την πόλη Τρόστιανετς κοντά στο Σούμι και ότι η προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο έχει σταματήσει εν μέσω μετατόπισης της εστίας προς την περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς.

Χθες o δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, η οποία υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα - το Ιρπίν απελευθερώθηκε», δήλωσε ο δήμαρχος Oleksandr Markushyn σε μια ανάρτηση στο Telegram. «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις στην πόλη μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος» κατέληξε.

Με πληροφορίες του Guardian/BBC/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM