Διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού οργανώθηκαν χθες σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

 

Συνολικά, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.305.039 ανθρώπους παγκοσμίως επί συνόλου 53.438.640 μολύνσεων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων, ως χθες Σάββατο στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

 

Με 284.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση, η Ευρώπη είναι η περιφέρεια όπου καταγράφεται η ταχύτερη εξάπλωση της πανδημίας στον πλανήτη.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε πως προβλέπει ότι θα εγκρίνει ένα πρώτο εμβόλιο «ως το τέλος της χρονιάς», ενόψει της διανομής του «από τον Ιανουάριο», εάν «τα (κλινικά) δεδομένα είναι γερά». Εάν ο εμβολιασμός αρχίσει τον Ιανουάριο, οι πρώτες επιπτώσεις του στην εξάπλωση του ιού «θα είναι ορατές σε πέντε ως έξι μήνες, ουσιαστικά το προσεχές καλοκαίρι», εκτίμησε ο Γκουίντο Ράζι, διευθυντής του ΕΟΦ.

 

 

Ωστόσο η επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κάθριν Ο' Μπράιεν προειδοποίησε ότι η δυσπιστία μεγάλου μέρους του κοινούέναντι των εμβολίων ενδέχεται να καταστήσει ανώφελα τα πιο αποτελεσματικά από αυτά.

 

 

Εξάλλου, μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech για την πορεία των κλινικών δοκιμών του υποψηφίου εμβολίου τους, με βάση τις οποίες είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», προκύπτει το ερώτημα εάν οι φτωχές χώρες θα αποκτήσουν πρόσβαση σ' αυτό.

 

Διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων

 

Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών απορρίπτουν σχεδόν παντού κάθε ιδέα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων με ορισμένες να τα καθιστούν ακόμη πιο αυστηρά.

 

Διαδηλώσεις στην Ευρώπη για τα αυστηρά lockdown: «Προστασία χωρίς να σκοτώσουμε την οικονομία»
Πορτογαλία. ECO/HUGO AMARAL

 

Διαδηλώσεις στην Ευρώπη για τα αυστηρά lockdown: «Προστασία χωρίς να σκοτώσουμε την οικονομία»
Πορτογαλία. ECO/HUGO AMARAL

 

Στην Πορτογαλία, μετά την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από χθες, που αφορά το 70% του πληθυσμού. Την επόμενη εβδομάδα, θα αφορά το 80% των Πορτογάλων.

 

Ωστόσο, το απόγευμα του Σαββάτου 500 διαδηλωτές αψήφησαν τα μέτρα στη Λισαβόνα και συμμετείχαν σε «πορεία για την ελευθερία». «Η πανδημία είναι εδώ και πρέπει να προστατευτούμε, αλλά χωρίς να σκοτώσουμε την οικονομία», έκρινε η Κάρλα Τόρες, 33 ετών, που εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας κι έχει πελάτες σεφ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. «Οι πελάτες μας δεν μπορούν πια να μας πληρώσουν και πολλοί θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζόμενους από τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε.

 

Στη Γερμανία, περίπου χίλιοι πολέμιοι της χρήσης μασκών διαδήλωσαν στη Φρανκφούρτη, κατόπιν της παραίνεσης μιας συλλογικότητας «ελεύθερα σκεπτόμενων», 700 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρέγκενσμπουργκ, ενώ νέες κινητοποιήσεις προβλέπεται να γίνουν σήμερα.

 

Διαδηλώσεις στην Ευρώπη για τα αυστηρά lockdown: «Προστασία χωρίς να σκοτώσουμε την οικονομία»
Γερμανία. EPA/RONALD WITTEK

 

Στη Γαλλία έγιναν επίσης διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων, με τη συμμετοχή 1.500 στη Νίκαια και αρκετών εκατοντάδων στη Μασσαλία.

 

«Σκληρό lockdown» σε Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία

 

Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν χθες Σάββατο νέα περιοριστικά μέτρα: η Ελλάδα κλείνει δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, η Ουκρανία τα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τρία Σαββατοκύριακα.

 

 

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι «από την Τρίτη και ως την 6η Δεκεμβρίου, θα επιβληθεί περιορισμός όπως αυτός της άνοιξης», με τις εξόδους να περιορίζονται στο μάξιμουμ, κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

 

 

Στην Ιταλία, όπου καταγράφηκαν 544 θάνατοι σε 24 ώρες, η κατάσταση επιδεινώνεται. Στην περιφέρεια της Νάπολης, που χαρακτηρίζεται «κόκκινη ζώνη» όπως και η Τοσκάνη, τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν ασθενείς: σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχονται φροντίδες σε ασθενείς μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι ψυχορραγούν μέσα σε ασθενοφόρα. Οι μισοί και πλέον Ιταλοί τελούν υπό μερικό περιορισμό.

 

Στην Ισπανία, μια από τις χώρες που έχουν υποστεί τα πιο βαριά χτυπήματα από την πανδημία στην Ευρώπη (40.000+ νεκροί), ο ιατρικός σύλλογος απαίτησε να παραιτηθεί ο επικεφαλής επιδημιολόγος της κυβέρνησης Φερνάντο Σιμόν εξαιτίας της «καταφανούς ανικανότητάς του».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP