Δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους και εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες που σάρωσαν τη δυτική Ευρώπη. 

 

Στη Γερμανία οι πλημμύρες έχουν αφήσει πίσω τους πάνω από 80 νεκρούς, ενώ πολλοί αγνοούνται σε μία μόνο περιοχή και η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για καταστροφή, η ακριβής έκταση της οποίας θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες. 

 

Εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων υπερχείλισαν ποτάμια και οι χείμαρροι σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σπίτια παρασύρθηκαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, υπόγεια πλημμύρισαν και άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες σπιτιών για να σωθούν. 

 

Εκατοντάδες σπίτια εκκενώθηκαν σε περιοχές της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και στην Ελβετία. Χωριά έχουν αποκοπεί, εξαιτίας των κατολισθήσεων και των πεσμένων δέντρων και η ακριβής έκταση της καταστροφής θα φανεί τα επόμενα 24ωρα. 

 

Στη Γερμανία τουλάχιστον 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και στο γειτονικό κρατίδιο Ρηνανία- Παλατινάτο. Στο Βέλγιο, ο τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες έφτασε τους 12 νεκρούς, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ενώ πέντε άνθρωποι αγνοούνται. 

 

 

Το βράδυ της Πέμπτης οι αρχές στο Αρβεϊλέρ, στη Ρηνανία- Παλατινάτο, προειδοποίησαν ότι ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, όπως και ότι προσπαθούν να εντοπίσουν περίπου 1.300 ανθρώπους, αν και αυτός ο υψηλός αριθμός οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. 

 

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη 40, 50 ή 60 αγνοούμενοι και όταν δεν έχεις μάθει νέα κάποιων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα… πρέπει να φοβάσαι το χειρότερο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Ρότζερ Λέβεντζ. «Ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε. 

 

 

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις σε κάποιες περιοχές όπου η στάθμη του νερού στον Ρήνο και τους παραποτάμους του ανεβαίνει επικίνδυνα. Ήδη έχουν εκκενωθεί αρκετά χωριά στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, επειδή υπάρχουν φόβοι για κατάρρευση φράγματος. 

 

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια μέρα «φόβου, απελπισίας και οδύνης», ενώ συμπλήρωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την καταστροφή. Η καγκελάριος δήλωσε ότι εκείνοι που επηρεάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες «δεν θα μείνουν μόνοι». 

 

Με πληροφορίες από Guardian