CNN: Το πτώμα του Κασόγκι διαμελίστηκε επιμένουν οι Τούρκοι - Ερντογάν: Υπήρχαν τοξικές ουσίες που «μασκαρεύτηκαν»

CNN: Το πτώμα του Κασόγκι διαμελίστηκε επιμένουν οι Τούρκοι - Ερντογάν: Υπήρχαν τοξικές ουσίες που «μασκαρεύτηκαν» Facebook Twitter
0

Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι διαμελίστηκε αφού δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες, μεταδίδει εκτάκτως το CNN, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο. 

Ο ισχυρισμός αυτός, που πρώτα μεταδόθηκε από τους «New York Times», έρχεται μετά από πολύωρη έρευνα των τουρκικών Αρχών στο προξενείο το βράδυ της Δευτέρας.

Σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η δουλειά των Τούρκων ερευνητών είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να εξετάσουν «τοξικά υλικά», τα οποία έχει γίνει προσπάθεια να παραμείνουν κρυφά. 

«Ελπίζω να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η έρευνα εξετάζει πολύ διαφορετικά πράγματα, ανάμεσά τους τοξικά υλικά που έχουν "μασκαρευτεί" προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Την ίδια στιγμή, ενώ οι τουρκικές Αρχές ετοιμάζονταν να ερευνήσουν και την κατοικία του Σαουδάραβα προξένου Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι, έγινε γνωστό πως εκείνος αναχώρησε σήμερα για την πατρίδα του.

Οι αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοικία περίπου μία ώρα αφότου ο πρόξενος έφυγε από την Τουρκία αεροπορικώς για το Ριάντ, όπως μετέδωσε η δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει πως οι τουρκικές Αρχές θα εξετάσουν Σαουδάραβες αξιωματούχους, αν χρειαστεί. Όμως, τουλάχιστον στην περίπτωση του προξένου, αυτό είναι δύσκολο, αν αληθεύουν οι πληροφορίες πως έφυγε από τη χώρα. 

Άλλος Τούρκος αξιωματούχος είχε αναφέρει στο Associated Press πως κατά την έρευνά τους οι τουρκικές Αρχές βρήκαν «ισχυρές ενδείξεις» πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός του προξενείου. 

Η Άγκυρα εκτιμά πως ο βετεράνος δημοσιογράφος, που έχει επανειλημμένα επικρίνει το διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου, δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και στη συνέχεια το πτώμα του τεμαχίστηκε.

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει την κατηγορία, όμως χτες το βράδυ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδεχτεί πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο, αλλά ο θάνατός του οφείλεται σε «λάθος» κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Σήμερα ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. Μάικ Πομπέο επισκέπτεται το Ριάντ όπου έχει συνομιλίες για την υπόθεση Κασόγκι με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο και ισχυρό άντρα του καθεστώτος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Τουρκία, όπου θα συζητήσει το ίδιο θέμα. 

«Επικρατεί, πιστεύω, απόλυτη ομοφωνία σε αυτή την κυβέρνηση αναφορικά με το αίτημα για διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Πρέπει να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη» είπε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης  στους δημοσιογράφους.

«Βεβαίως... έχουμε μια μακροχρόνια σχέση (σ.σ. με τη Σαουδική Αραβία). Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αλλά δεν σημαίνει ότι αγνοούμε ή υποβαθμίζουμε αυτό το επεισόδιο καθ' οιονδήποτε τρόπο».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters, ΑΠΕ, ΒΒC

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM