Final 4 Euroleague LIVE

Βρήκαν σε ποτάμι κρανίο που νόμιζαν πως ανήκε σε αγνοούμενο - Αποδείχτηκε «θησαυρός» 8.000 ετών

Βρήκαν σε ποτάμι κρανίο που νόμιζαν πως ανήκε σε αγνοούμενο - Αποδείχτηκε «θησαυρός» 8.000 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Κομητεία του Ρένβιλ
0

Το γραφείο του σερίφη έστειλε το μαυριδερό τμήμα ενός κρανίου στον ιατροδικαστή και έπειτα στο FBI, με την υποψία πως ανήκε σε κάποιον αγνoούμενο τον οποίο θα κατάφερνε να ταυτοποιήσει. 

Το αποτέλεσμα έφτασε αυτήν την εβδομάδα και δεν είχε ονοματεπώνυμο θανόντος. Για την ακρίβεια, είπαν οι εγκληματολογικές αρχές, το θραύσμα του κρανίου ανήκε σε έναν νεαρό άνδρα που πέθανε πριν από 8.000 χρόνια

«Το να πούμε πως πήγαμε πίσω στο χρόνο, θα ήταν υποβάθμιση. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο» ανέφερε ο σερίφης της κομητείας Ρένβιλ Σκοτ Χέιμπλ σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη. 

Οι καγιάκερς και η ξηρασία 

Το φοβερό αυτό εύρημα ήρθε στο φως χάρη σε δύο καγιάκερς. Το ζευγάρι βρισκόταν στο ποτάμι της Μινεσότα, κοντά στο Σακρντ Χαρτ, δυτικά της Μινεάπολης τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν εντόπισε το οστό. Μάλιστα, το τμήμα αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν βυθισμένο στο νερό, παραμένοντας αθέατο ποιος ξέρει για πόσο ακόμα. Όμως, η παρατεταμένη ξηρασία, η χειρότερη σε τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες στην περιοχή, είχε προκαλέσει την υποχώρηση των υδάτων, με αποτέλεσμα να γίνει ορατό το αρχαίο κρανίο. 

A human skull dating back nearly 8,000 years was found in the Minnesota River. https://t.co/zfHhWr7cHI pic.twitter.com/EUuDE19Djb

— FOX 9 (@FOX9) May 18, 2022

Η κομητεία του Ρένβιλ δεν είχε στα αρχεία της υποθέσεις αγνοουμένων, εξηγεί ο Χέιμπλ, ωστόσο, εκκρεμούσε μια υπόθεση για γειτονική κομητεία. Έτσι, οι αξιωματούχοι σκέφτηκαν πως ίσως το απομεινάρι αυτό έλυνε την υπόθεση. 

Τότε, το FBI προχώρησε σε εξέταση του οστού με ραδιοχρονολόγηση άνθρακα-14, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της ηλικίας οργανισμών. 

Το κρανίο που χρονολογείται από την Αρχαϊκή Εποχή -που εκτείνεται από το 7,000 έως το 500 π.Χ- είχε ίχνη από «τραύμα αμβλείας δύναμης» σύμφωνα με τον σερίφη, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς πέθανε ο νεαρός άνδρας. H προκαταρκτική έρευνα έδειξε πως ο άνδρας έζησε μεταξύ 5.500 και 6.000 π.Χ

Η πιο πρώιμη παρουσία ανθρώπων στην περιοχή εκτιμάται πως ήταν πριν από 13.000 χρόνια, όταν οι παγετώνες υποχωρούσαν ακόμα, εξηγεί ο Όστιν Μπούτα, αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο Augustana που συνυπογράφει έρευνα του 2017 για την περίοδο εκείνη. 

Ο άνδρας από το ποτάμι της Μινεσότα έζησε σε μεταγενέστερη περίοδο, όπου οι άνθρωποι ζούσαν σε μικρές ομάδες και κυνηγούσαν για την τροφή τους.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής έκαναν διατροφή με «θαλασσινά» και έτρωγαν δημητριακά - όπως καλαμπόκι. «Όσο μπορούμε να συμπεράνουμε, δεν υπήρχε γεωργία τότε. Κάποιοι κυνηγούσαν με μικρά ακόντια και ξύλινα βοηθήματα που ονομάζονταν atlatls» λέει ο Μπούτα. 

Οι ερευνητές προσπαθούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη ζωή της Αρχαϊκής εποχής στην περιοχή αυτή, ώστε να κατανοήσουν το πλαίσιο θανάτου του άνδρα αυτού. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Διεθνή / Υεμένη: Οι Χούτι αναβάλλουν την απελευθέρωση 100 κρατουμένων των κυβερνητικών δυνάμεων

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Υποθέσεων Αιχμαλώτων Χούτι δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα θα απελευθερώσει περισσότερους από 100 κρατούμενους σε «μια μονομερή ανθρωπιστική πρωτοβουλία»
NEWSROOM