Βρετανικά ΜΜΕ: Αμερικανικό κατασκοπευτικό πετούσε στη Μαύρη Θάλασσα πριν βυθιστεί το Moskva

Βρετανικά ΜΜΕ: Αμερικανικό κατασκοπευτικό περιπολούσε στην Μαύρη Θάλασσα πριν βυθιστεί το Moskva Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ένα αμερικανικό αναγνωριστικό σκάφος φέρεται να παρακολουθούσε τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Moskva, στις 13 Απριλίου, λίγες ώρες πριν χτυπηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι το P-8 Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού παρείχε πληροφορίες στόχευσης στις ουκρανικές δυνάμεις, επιτρέποντάς τους να εκτοξεύσουν πυραύλους Neptune στο καταδρομικό Moskva ενώ περιπολούσε νότια της Οδησσού.

Το Κρεμλίνο αρχικά ισχυρίστηκε ότι η ζημιά στο Moskva ήταν αποτέλεσμα έκρηξης στο πλοίο που προκλήθηκε από πυρκαγιά. Το πολεμικό πλοίο αργότερα βυθίστηκε καθώς ρυμουλκούνταν στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία, Κριμαία για επισκευές.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το P-8 Posideon βρισκόταν στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Sigonella της Σικελίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις του Moskva και έδωσε την ακριβή θέση του στον ουκρανικό στρατό πριν την επίθεση. Το αεροσκάφος, που βασίζεται στα σχέδια του Boeing 737-800, φέρει υπερσύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης, που μπορεί να εντοπίσει σκάφη και υποβρύχια σε απόσταση άνω των 160 χλμ.

Το Moskva πιστεύεται ότι είχε περίπου πλήρωμα 500 μελών. Το Πεντάγωνο είπε ότι ορισμένοι από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά αναγνώρισε ότι πιθανότατα υπήρχαν θύματα ως αποτέλεσμα της ουκρανικής επίθεσης.

Το Moskva ήταν το κύριο μέσο αεράμυνας για τον ρωσικό θαλάσσιο στόλο στην περιοχή και η βύθισή του πιστεύεται ότι επέφερε σοβαρό πλήγμα στα σχέδια επίθεσης της Μόσχας.

Με πληροφορίες των Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ