Βρετανία: Ο Τζόνσον λέει ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις Σ. Αραβία

Βρετανία: Ο Τζόνσον λέει ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις Σ. Αραβία Facebook Twitter
EPA
1

Η Βρετανία πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της για μια κοινή απάντηση, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη επιρρίψει την ευθύνη στο Ιράν για τα πλήγματα της 14ης Σεπτεμβρίου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

«Η Βρετανία αποδίδει, θεωρώντας πολύ μεγάλες τις πιθανότητες, την ευθύνη στο Ιράν για τις επιθέσεις στην Aramco. Το θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό ότι το Ιράν ευθύνεται πράγματι», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους που επιβαίνουν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Θα συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς φίλους μας και τους Ευρωπαίους φίλους μας για να καταλήξουμε στην απάντηση που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βρετανίας δήλωσε ότι η ανάληψη της ευθύνης από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης δεν «μπορεί να γίνει πιστευτή» καθώς η κλίμακα, η πολυπλοκότητα και το βεληνεκές της επίθεσης δεν συμβαδίζει με τις δυνατότητές τους. «Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει πιστευτό», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Στην ερώτηση αν η Βρετανία θα αποκλείσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ο Τζόνσον είπε ότι παρακολουθεί στενά την πρόταση των ΗΠΑ να γίνουν περισσότερα που θα συμβάλουν στην υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας. «Σαφώς αν μας ρωτήσουν, είτε οι Σαουδάραβες είτε οι Αμερικανοί, αν θα αναλάβουμε κάποιον ρόλο τότε θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να φανούμε χρήσιμοι», σημείωσε. 

Ο Τζόνσον κατέληξε εξάλλου λέγοντας ότι θα συζητήσει για τις ιρανικές ενέργειες στην περιοχή με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί κατά την σύνοδο στον ΟΗΕ, όπως και θα πιέσει για την απελευθέρωση Ιρανών που έχουν διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι, όπως σημείωσε, κρατούνται «παράνομα και άδικα» στο Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Κοινώς θα ξεκινήσει από κοινού πόλεμο με τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν επειδή απλά... πιστεύουν πως το Ιράν είναι υπαίτιο για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία. Να το λες και να μη σε πιστεύουν.