Ο Μπόρις Τζόνσον, ήρθε και πάλι πρώτος με μεγάλη διαφορά, στη δεύτερη ψηφοφορία των βουλευτών των Τόρις για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής του κόμματος.

 

Έξω από τον αγώνα για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, που θα συνεχιστεί με πέντε υποψήφιους, μένει ο πρώην υπουργός για το Brexit, Ντομινίκ Ραμπ, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το όριο των 33 ψήφων και έλαβε τελικά 30. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, έλαβε 126 ψήφους (12 περισσότερους από την πρώτη ψηφοφορία), και ακολουθούν ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, με 46 ψήφους (3 περισσότερους), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, με 41 (τέσσερις περισσότερους), ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, με 37 (18 περισσότερους), και τελευταίος ο υπουργός Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ με 33 ψήφους (10 περισσότερους).

 

Υποστήριξη από Χάνκοκ

 

Την υποστήριξή του στον Μπόρις Τζόνσον, στον αγώνα για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος την Παρασκευή απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα, μετά από την πρώτη ψηφοφορία που τον

έφερε προτελευταίο στις προτιμήσεις των βουλευτών, με 20 ψήφους. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Times, ο Χάνκοκ εξήγησε τους λόγους της απόφασής του, να στηρίξει το φαβορί της κούρσας διαδοχής, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος στην προεκλογική του καμπάνια πρέσβευε ότι το κόμμα χρειάζεται ανανέωση από νέα πρόσωπα και ότι δεν πρόκειται να πιέσει προς την κατεύθυνση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μία συμφωνία.

 

 

Όπως επεσήμανε στο άρθρο του, καθώς ο Τζόνσον θεωρείται ο πιο πιθανός νικητής του αγώνα, έφτασε η ώρα να ενωθούν όλοι γύρω του το συντομότερο δυνατό. Ο Χάνκοκ είπε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει διαβεβαιώσει ότι πρόκειται να κυβερνήσει ως συναινετικός Συντηρητικός για ένα έθνος και ότι θα στηρίξει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, και ότι ο ίδιος θα απαιτήσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και στα δύο αυτά θέματα. Ο Χάνκοκ αναφέρει ότι συνομίλησε με όλους τους υποψήφιους και αναλογίστηκε αυτό που χρειάζεται για το εθνικό συμφέρον. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ