Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ Facebook Twitter
Νέιτζελ Φάρατζ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Βρετανίας Reform UK, δήλωσε ότι η διεύρυνση προς ανατολάς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προκάλεσε την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του, που διατυπώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης στο BBC, η οποία προβλήθηκε αργά χθες το βράδυ, προκάλεσαν έντονες επικρίσεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στη Βρετανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου στις οποίες το κόμμα του Φάρατζ αναμένεται να συγκεντρώσει εκατομμύρια ψήφους.

Ο Φάρατζ είπε ότι εμμένει στις θέσεις του που είχε διατυπώσει λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 όταν είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κίνηση αυτή ήταν "συνέπεια της διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε προβλέψει πόλεμο με την Ουκρανία ήδη από το 2014.

Πρώην ευρωβουλευτής ο Φάρατζ είπε ακόμη: "Θα σας πω κάτι που δεν γνωρίζετε, ύψωσα την φωνή μου μέσα στο ευρωκοινοβούλιο το 2014 και είπα, επί λέξει: 'Θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία' . Γιατί το είπα αυτό; Ηταν προφανές σε εμένα ότι η διαρκής προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έδινε λόγο σε αυτόν τον άνθρωπο να πει στον ρωσικό λαό 'Έρχονται εναντίον μας' και να πάει σε πόλεμο. Εμείς προκαλέσαμε αυτόν τον πόλεμο...φυσικά είναι λάθος του (Πούτιν)-έχει χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία αυτό που κάναμε".

Ερωτηθείς στην εκπομπή Panorama Interviews του BBC ποια είναι η γνώμη του για τον Πούτιν ο Φάρατζ απάντησε: "Είπα ότι τον αντιπαθώ ως άτομο, αλλά ότι τον θαυμάζω ως πολιτικό διαχειριστή γιατί έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Ρωσίας".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι "απολύτως λάθος" και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο.

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλεϊ, χαρακτήρισε επονείδιστα τα σχόλια του Φάρατζ και τον ίδιο "υπερασπιστή του Πούτιν".

Αργότερα ο Φάρατζ ανήρτησε στο Χ: "Ο Πούτιν έκανε λάθος που εισέβαλε σε μια κυρίαρχη χώρα και η ΕΕ έκανε λάθος που επεκτάθηκε προς ανατολάς. Οσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον τερματισμό του πολέμου και στην εδραίωση της ειρήνης¨.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι σχολίασε στο Χ:"(Είναι) Απλώς ο Φάρατζ να αντηχεί την άθλια αιτιολόγηση του Πούτιν για την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία".

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM