Βρετανία: Απροετοίμαστες οι μισές επιχειρήσεις για τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική λόγω Brexit

Βρετανία: Απροετοίμαστες οι μισές επιχειρήσεις για τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική λόγω Brexit Facebook Twitter
0

Σχεδόν οι μισοί βρετανοί εργοδότες δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στους μεταναστευτικούς νόμους που θα ισχύσουν μετά το Brexit, σύμφωνα με μία έρευνα που εκδίδει σήμερα ένα κέντρο ερευνών, το Resolution Foundation (RF).

 

Σύμφωνα με την έρευνα, 30% των επιχειρήσεων αναμένουν ότι η ελευθερία μετακίνησης προς τη χώρα θα συνεχιστεί για τους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, αρκεί να έχουν προσφορά για συγκεκριμένη θέση εργασίας.

 

Άλλο ένα 17% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους υφιστάμενους κανονισμούς.

 

Το RF χαρακτήρισε αυτές τις προσδοκίες "εντελώς αβάσιμες", δεδομένου του ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να μειώσει τη μετανάστευση στη Βρετανία σε πενταψήφια νούμερα, άσχετα από τις ανάγκες των επιχειρήσεων για εργατικό δυναμικό.

 

(Σύμφωνα με τον ιστότοπο Full Fact, ο οποίος διερευνά στατιστικές και πολιτικές δηλώσεις στη Βρετανία, το 2016 μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 250.000 άτομα από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ περίπου 117.000 υπήκοοι κρατών της ΕΕ εγκατέλειψαν τη Βρετανία και μετανάστευσαν στο εξωτερικό, αποδίδοντας δηλαδή μια "καθαρή μετανάστευση" 133.000 ατόμων.)

 

Η Μέι όμως έχασε την πλειοψηφία της στη Βουλή σε αχρείαστες πρόωρες εκλογές την Πέμπτη, δημιουργώντας πολιτική αναστατωση μία εβδομάδα προτού η Βρετανία ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους εξόδου της, συνομιλίες πρωτοφανούς πολυπλοκότητας που θεωρητικά θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2019, όταν αναμένεται να αποχωρήσει η Βρετανία οριστικά.

 

Το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται τώρα ακόμα πιό φιλόδοξο από ποτέ, καθώς μεταξύ άλλων η πύρρειος εκλογική νίκη της Μέι έδωσε θάρρος στα μέλη του κόμματός της που διαφωνούν με τη στάση της για σκληρό Brexit και την αποχώρηση από την ενιαία αγορά της Ευρώπης για να μειωθεί η μετανάστευση.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, 46% των επιχειρήσεων που απασχολούν υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ είπαν ότι δεν αναμένουν πτώση τον αριθμό των απασχολούμενων, παρότι τα επίσημα στοιχεία ήδη δείχνουν μια απότομη μείωση σε αριθμούς καθαρής μετανάστευσης.

 

"Υπάρχει ένα απόλυτο χάσμα μεταξύ αυτού που θέλουν και αναμένουν οι επιχειρήσεις από το μεταναστευτικό μας σύστημα μετά το Brexit, και αυτό που έχει υποσχεθεί να παραδώσει η κυβέρνηση", είπε ο Στίβεν Κλαρκ, αναλυτής πολιτικής στο κέντρο RF. "Είναι ζωτικής σημασίας να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές και να δοθούν αρκετά (στοιχεία) σε επιχειρήσεις ώστε να προετοιμαστούν για ένα νέο καθεστώς", τόνισε, αναφέροντας την ιδιαίτερη σημασία των αλλαγών σε συγκεκριμένους τομείς όπως η γεωργία, η παραγωγή τροφίμων, ο κλάδος καταλυμάτων και ο τομέας των οικοδομών.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM