Βραζιλία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 9 αγνοούμενοι από καταρρακτώδεις βροχές - Παιδιά τα περισσότερα θύματα

Βραζιλία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 9 αγνοούμενοι από καταρρακτώδεις βροχές - Παιδιά τα περισσότερα θύματα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Τουλάχιστον δέκα νεκροί, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, και εννέα αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός των πλημμυρών και των κατολισθήσεων στην Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Δύο ημέρες έντονων βροχοπτώσεων έπληξαν μία μεγάλη έκταση των ακτών του Ατλαντικού της νοτιοανατολικής Πολιτείας της Βραζιλίας, στην τελευταία σε μία σειρά φονικών καιρικών φαινομένων που οι ειδικοί λένε ότι επιδεινώνεται με την κλιματική αλλαγή.

Οι βροχοπτώσεις έρχονται έξι εβδομάδες μετά από αιφνίδιες πλημμύρες και κατολισθήσεις που σκότωσαν 233 ανθρώπους στην Πετρόπολη, επίσης στην ίδια Πολιτεία.

Αυτή τη φορά, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο περιλαμβάνουν το δημοφιλές θέρετρο Παρατί, όπου μια μητέρα και έξι από τα παιδιά της ηλικίας 2 έως 17 ετών έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση, ανέφεραν οι Αρχές. Ένα έβδομο παιδί που επέζησε νοσηλεύεται σε νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και 219 σπίτια υπέστησαν ζημιές, επτά από τα οποία παρασύρθηκαν, πρόσθεσαν οι αρχές του Παρατί, οι οποίες εντόπισαν 71 οικογένειες που πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες κατοικίες.

Άλλα δύο παιδιά πέθαναν στην Άνγκρα ντος Ρέις, όπου οι Αρχές κήρυξαν κατάσταση μέγιστου συναγερμού και όπου τέσσερα σπίτια καταστράφηκαν στην ίδια περιοχή.

Στη Μεσκίτα, ένας 38χρονος πέθανε από ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει ένα άλλο άτομο να ξεφύγει από τις πλημμύρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο για δύο ημέρες. Το βράδυ της Παρασκευής, μετέτρεψαν τους δρόμους πολλών πόλεων σε χείμαρρους και προκάλεσαν κατολισθήσεις, συχνό φαινόμενο κατά την περίοδο των βροχών, ειδικά σε φτωχές γειτονιές στην πλαγιά των λόφων.

Στην Άνγκρα ντος Ρέις έπεσαν 655 χιλιοστά βροχής μέσα σε 48 ώρες, «επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν», σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές που κινητοποίησαν όλες τις ομάδες τους για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών για να βοηθήσει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η περίοδος των βροχών στη Βραζιλία επιδεινώνεται από το φαινόμενο Λα Νίνα που χαρακτηρίζεται από θαλάσσιες θερμοκρασίες που είναι πιο ψυχρές από τις συνηθισμένες στην Ισημερινή περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, που πιθανόν προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο κίνδυνος και η ένταση των πλημμυρών από ακραίες βροχοπτώσεις αυξάνεται όταν η ατμόσφαιρα είναι θερμότερη και συγκρατεί νερό.

Τον Ιανουάριο, καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις που σκότωσαν τουλάχιστον 28 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Βραζιλία, κυρίως στην πολιτεία του Σάο Πάολο.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπεσαν και στη βορειοανατολική πολιτεία Μπαΐα, όπου 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM