Βραζιλία: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ακροδεξιό πολιτικό- «Με διέταξε ο Θεός», λέει ο δράστης

Βραζιλία: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ακροδεξιό πολιτικό- «Με διέταξε ο Θεός», λέει ο δράστης Facebook Twitter
Υποστηρικτές του ακροδεξιού υποψηφίου για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.
0

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσής του την Πέμπτη.

Γιατροί και στελέχη του νοσοκομείου όπου χειρουργήθηκε τόνισαν πως ο πολιτικός διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο να πεθάνει, πάντως πλέον βρίσκεται σε «σοβαρή, αλλά σταθερή» κατάσταση, έπειτα από την δίωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Στο μεταξύ, η χωροφυλακή γνωστοποίησε ότι ο άνδρας που συνελήφθη αφού μαχαίρωσε τον υποψήφιο της βραζιλιάνικης άκρας δεξιάς είπε πως διέπραξε την επίθεση για «προσωπικούς λόγους», διότι τον «διέταξε ο Θεός» να επιτεθεί στον πολιτικό αυτόν.

«Μας είπε ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν προσωπικοί λόγοι, τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε (...) μας είπε κάποια στιγμή ότι έδρασε "κατ' εντολή του Θεού"», αναφέρει μια έκθεση της χωροφυλακής της Μίνας Ζεράις για την επίθεση, που έγινε περί τις 15:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Ο δράστης, ο Αντέλιου Μπίσπου ντε Ολιβέιρα, 40 ετών, «βγήκε από το σπίτι του με ένα μαχαίρι» και πήγε στη συγκέντρωση των οπαδών του Μπολσονάρου, διευκρίνισε η χωροφυλακή.

Ο δικηγόρος του άνδρα που κατηγορείται για την επίθεση είπε ότι τη διέπραξε διότι είχε κίνητρα «θρησκευτικά», «πολιτικής φύσης», αλλά και εξαιτίας «των προκαταλήψεων που επιδεικνύει ο Μπολσονάρου κάθε φορά που μιλάει για τη φυλή, τη θρησκεία και τις γυναίκες». Ο δράστης ανήκε στο αριστερό κόμμα PSOL από το 2007 ως το 2014, επιβεβαίωσαν οι αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπολσονάρου θεωρείται πλέον φαβορί των εκλογών, μετά τον αποκλεισμό από τη διαδικασία του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βρίσκεται επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στο βραζιλιάνικο Κογκρέσο. Τοποθέτησε στο επίκεντρο της εκστρατείας του την επιβολή του νόμου και της τάξης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Λέει ότι η αστυνομία πρέπει να σκοτώνει κατά βούληση διακινητές ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

Ο πολιτικός είναι αντιμέτωπος με μια δίκη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξαιτίας ομιλιών στις οποίες, σύμφωνα με εισαγγελείς, υποκίνησε μίσος και προέτρεψε σε βιασμό. Ο Μπολσονάρου απορρίπτει τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας μια πολιτική δίωξη σε βάρος του.

Ο Φερνάντου Αντάτζι, που αναμένεται να ονομαστεί τελικά υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Λούλα από το Ανώτατο Εκλογοδικείο, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου, κάνοντας λόγο για «όνειδος» και «φρίκη». Την επίθεση καταδίκασαν επίσης άλλοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο Σίρου Γκόμις.

Οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου χαρακτηρίζονται οι πιο απρόβλεπτες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία, πριν από τρεις δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, δεκάδες πολιτικοί έχουν οδηγηθεί στις φυλακές και πολλοί ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι και αηδιασμένοι με πολλά μέλη της βραζιλιάνικης εθνικής αντιπροσωπείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM