Βραζιλία: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ακροδεξιό πολιτικό- «Με διέταξε ο Θεός», λέει ο δράστης

Βραζιλία: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ακροδεξιό πολιτικό- «Με διέταξε ο Θεός», λέει ο δράστης Facebook Twitter
Υποστηρικτές του ακροδεξιού υποψηφίου για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.
0

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσής του την Πέμπτη.

Γιατροί και στελέχη του νοσοκομείου όπου χειρουργήθηκε τόνισαν πως ο πολιτικός διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο να πεθάνει, πάντως πλέον βρίσκεται σε «σοβαρή, αλλά σταθερή» κατάσταση, έπειτα από την δίωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Στο μεταξύ, η χωροφυλακή γνωστοποίησε ότι ο άνδρας που συνελήφθη αφού μαχαίρωσε τον υποψήφιο της βραζιλιάνικης άκρας δεξιάς είπε πως διέπραξε την επίθεση για «προσωπικούς λόγους», διότι τον «διέταξε ο Θεός» να επιτεθεί στον πολιτικό αυτόν.

«Μας είπε ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν προσωπικοί λόγοι, τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε (...) μας είπε κάποια στιγμή ότι έδρασε "κατ' εντολή του Θεού"», αναφέρει μια έκθεση της χωροφυλακής της Μίνας Ζεράις για την επίθεση, που έγινε περί τις 15:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Ο δράστης, ο Αντέλιου Μπίσπου ντε Ολιβέιρα, 40 ετών, «βγήκε από το σπίτι του με ένα μαχαίρι» και πήγε στη συγκέντρωση των οπαδών του Μπολσονάρου, διευκρίνισε η χωροφυλακή.

Ο δικηγόρος του άνδρα που κατηγορείται για την επίθεση είπε ότι τη διέπραξε διότι είχε κίνητρα «θρησκευτικά», «πολιτικής φύσης», αλλά και εξαιτίας «των προκαταλήψεων που επιδεικνύει ο Μπολσονάρου κάθε φορά που μιλάει για τη φυλή, τη θρησκεία και τις γυναίκες». Ο δράστης ανήκε στο αριστερό κόμμα PSOL από το 2007 ως το 2014, επιβεβαίωσαν οι αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπολσονάρου θεωρείται πλέον φαβορί των εκλογών, μετά τον αποκλεισμό από τη διαδικασία του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βρίσκεται επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στο βραζιλιάνικο Κογκρέσο. Τοποθέτησε στο επίκεντρο της εκστρατείας του την επιβολή του νόμου και της τάξης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Λέει ότι η αστυνομία πρέπει να σκοτώνει κατά βούληση διακινητές ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.

Ο πολιτικός είναι αντιμέτωπος με μια δίκη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξαιτίας ομιλιών στις οποίες, σύμφωνα με εισαγγελείς, υποκίνησε μίσος και προέτρεψε σε βιασμό. Ο Μπολσονάρου απορρίπτει τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας μια πολιτική δίωξη σε βάρος του.

Ο Φερνάντου Αντάτζι, που αναμένεται να ονομαστεί τελικά υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Λούλα από το Ανώτατο Εκλογοδικείο, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου, κάνοντας λόγο για «όνειδος» και «φρίκη». Την επίθεση καταδίκασαν επίσης άλλοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο Σίρου Γκόμις.

Οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου χαρακτηρίζονται οι πιο απρόβλεπτες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία, πριν από τρεις δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, δεκάδες πολιτικοί έχουν οδηγηθεί στις φυλακές και πολλοί ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι και αηδιασμένοι με πολλά μέλη της βραζιλιάνικης εθνικής αντιπροσωπείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM
Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ «θα συνομιλήσουν» με το Ιράν - Σε ισχύ η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM