Βραζιλία: 20 οι νεκροί στις πλημμύρες - «Η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Μπαΐα»

Βραζιλία: 20 οι νεκροί στις πλημμύρες - «Η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Μπαΐα» Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τη βορειοανατολική Βραζιλία, με τονο κυβερνήτη της Μπαΐα να κηρύσσει τη θεομηνία τη χειρότερη στην ιστορία της πολιτείας. 

«Ζούμε δυστυχώς τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Μπαΐας», συνόψισε ο Ρούι Κόστα, ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής 15 εκατομμυρίων κατοίκων, ο οποίος επιβλέπει από το Σάββατο κοινή επιχείρηση στις πληγείσες περιοχές με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δυνάμεις που συνεισφέρουν άλλες πολιτείες.

280 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ άλλοι 63.000 πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μπαΐα πλήττεται από πλημμύρες εδώ και εβδομάδες, μετά από παρατεταμένη ξηρασία που έδωσε τη θέση της σε βροχοπτώσεις - ρεκόρ. 

Τα πλημμυρικά επεισόδια εντάθηκαν αργά την παραμονή Χριστουγέννων και νωρίς ανήμερα δύο φράγματα κατέρρευσαν, εξαναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους σε βίαιη φυγή προς υψηλότερες περιοχές. 

Όπως ανέφερε ο Κόστα, 72 δήμοι της πολιτείας έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ίδιος, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, απέδωσε τις σκηνές χάους εν μέρει «στα λάθη που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια». 

Σε ορισμένους δήμους, η βροχόπτωση ξεπέρασε το επίπεδο αυτής που συνήθως καταγράφεται όλο τον Δεκέμβριο – ειδικά στο Σαλβαντόρ, την πρωτεύουσα της Μπαΐας, όπου την Παρασκευή καταγράφηκαν κατακρημνίσεις 58 χιλιοστών, πενταπλάσιες από τον μέσο όρο του μηνός Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με αξιωματικό του πυροσβεστικού σώματος ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα O Globo, οι αρχές έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 10 φράγματα για οποιαδήποτε ένδειξη πως θα μπορούσαν να καταρρεύσουν.

Με πληροφορίες από Reuters 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Διεθνή / «Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Οι νέες δηλώσεις του Χαμενεΐ έρχονται εν μέσω της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει το Ιράν εδώ και εβδομάδες, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές από την επανάσταση του 1979
THE LIFO TEAM
Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM