Βόρεια Μακεδονία: Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Facebook Twitter
0

Την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) υπέβαλε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ανοίγοντας τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα τον διαδεχθεί επίσης στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Κεντρική Επιτροπή του SDSM, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, αποδέχθηκε την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και αποφάσισε οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού να διεξαχθούν τη 12η Δεκεμβρίου.

Ο 47χρονος Ζόραν Ζάεφ βρισκόταν στην ηγεσία του SDSM από το 2013. Το προσεχές διάστημα ο κ. Ζάεφ αναμένεται να παραιτηθεί επίσης από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας. Έχει δηλώσει πως ο επόμενος αρχηγός του κόμματός του θα πρέπει να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Εναλλακτική» προκειμένου αυτό να ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος κρίνεται πιθανόν απαραίτητη προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση, με ελαφρά διαφορετικό σχήμα, να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της, που τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια.

Στην παρούσα φάση, μετά την πρόσφατη αποχώρηση του αλβανικού κόμματος BESA από τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή: στηρίζεται από 59 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του SDSM, η Μπογκτάνκα Κούζεσκα, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος, ανέφερε ότι ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ότι στηρίζεται στην παρούσα φάση από 61 βουλευτές. Η κυρία Κούζεσκα δεν διευκρίνισε πώς, με τη στήριξη ποιών βουλευτών, η κυβέρνηση διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το αλβανικό κόμμα Εναλλακτική, το οποίο ενδέχεται να μεταπηδήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, διαθέτει τέσσερις βουλευτές.

Την κυβέρνηση δεν αποκλείεται να στηρίξει επίσης ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος διεγράφη από το BESA αφού την 11η Νοεμβρίου, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία επρόκειτο να εξετασθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η αντιπολίτευση, δίνοντας έτσι το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση Ζάεφ.

Χθες βράδυ συνεδρίασε επίσης το προεδρείο του κόμματος Εναλλακτική, το οποίο εξουσιοδότησε τον αρχηγό του κόμματος αυτού, τον Αφρίμ Γκάσι, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ και την ηγεσία του SDSM για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση.

«Συμπεράναμε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και ενεργειακή κρίση. Το κόμμα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον νυν πρωθυπουργό και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για να διαπιστώσει ποιες είναι οι θέσεις και απόψεις τους για την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Την τελική απόφαση για τη συμμετοχή της Εναλλακτικής στην κυβέρνηση θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος», συνόψισε ο εκπρόσωπος του αλβανικού κόμματος, ο Όρχαν Μουρτεζάνι.

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και μικρότερα κόμματα, συμμετέχει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία πυροδότησε η βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία (31η Οκτωβρίου). Ο Ζόραν Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη για αυτή, αναγγέλλοντας την προσεχή παραίτησή του από τα αξιώματα του αρχηγού του κόμματος και του πρωθυπουργού της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM