Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα «πατήσει το κουμπί» αν υποστεί επίθεση

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα «πατήσει το κουμπί» αν υποστεί επίθεση Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι θα πατήσει, χωρίς δισταγμό, το κουμπί των πυρηνικών που διαθέτει αν υποστεί επίθεση από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Η Πιονγκγιάνγκ «θα χρησιμοποιήσει χωρίς δισταγμό όλα τα μέσα στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων», αν «ο εχθρός» της επιτεθεί, τόνισε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προχθές Τετάρτη, σύμφωνα με το το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κ. Κιμ αναφερόταν στη συμμαχία της Σεούλ και της Ουάσιγκτον. Η Νότια Κορέα δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και βασίζεται στην αποτρεπτική ισχύ του βασικού συμμάχου της, των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν έγιναν αφού η Νότια Κορέα γιόρτασε την Τρίτη την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ διεμήνυσε σε εορταστική εκδήλωση πως ο κ. Κιμ θα διακινδύνευε το «τέλος του καθεστώτος του» σε περίπτωση χρήσης πυρηνικού όπλου. Απείλησε πως θα υπάρξει «αποφασιστική και συντριπτική αντίδραση» του στρατού του και της συμμαχίας Σεούλ-Ουάσιγκτον. Στη Νότια Κορέα σταθμεύουν δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί στρατιωτικοί.

Αντιδρώντας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τον κ. Γιουν «μαριονέτα» και «ανώμαλο», σύμφωνα με το KCNA. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Βόρεια Κορέα δημοσιοποίησε, για πρώτη φορά, οπτικό υλικό των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου της, ενώ ο κ. Κιμ κάλεσε, για ακόμη μια φορά, να αναπτυχθεί περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο Κορέες διέρχονται μια από τις πιο τεταμένες περιόδους των τελευταίων ετών. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου πως αναπτύσσει 250 εκτοξευτήρες πυραύλων στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-’53) τερματίστηκε με απλή εκεχειρία, δεν υπογράφτηκε ποτέ συμφωνία ειρήνης. Από τεχνική άποψη, τα δυο κράτη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΡΙΚΑΡΜΕΝ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΣΗ

Διεθνή / El Pais: Η Μαρικάρμεν «θρασύς» - Όταν μία έξωση γεννά τα χειρότερα αντανακλαστικά μίας κοινωνίας

Η υπόθεση της 87χρονης Μαρικάρμεν, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης, αφύπνισε μία ολόκληρη χώρα στο θέμα της στεγαστικής κρίσης και γέννησε σε μία μικρή μερίδα ακροδεξιών τα χειρότερα αντανακλαστικά της
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Διεθνή / «Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μου» - Οι δηλώσεις του Γάλλου δημάρχου που δέχτηκε δακρυγόνα εν μέσω μαθητικών διαδηλώσεων

«Οι διαδηλώσεις δεν είναι κάτι καινούργιο εδώ, πραγματοποιούνται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς», δήλωσε ο Μπαλί Μπαγκαγιοκό μιλώντας στο Reuters
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ DRONE 30 ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε αστικά λεωφορεία

Ο περιφερειάρχης Βαντίμ Φιλάσκιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων, τονίζοντας ότι οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για να αποτιμήσουν το πλήρες μέγεθος των ζημιών
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Διεθνή / Reuters: ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής Αμερικανών επενδυτών στους αγωγούς Nord Stream, ανοίγοντας τη συζήτηση για την πιθανή επαναφορά των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Στροφή Τραμπ στη Μιανμάρ: Από την απομόνωση του στρατιωτικού καθεστώτος στις απευθείας συνομιλίες

Διεθνή / Στροφή Τραμπ στη Μιανμάρ: Από την απομόνωση των πραξικοπηματιών στις απευθείας συνομιλίες

Η Ουάσινγκτον ανατρέπει την πολιτική απομόνωσης των στρατηγών, ενώ ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ παραμένει υπό αμερικανικές κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων — Στο επίκεντρο τα κέντρα διαδικτυακής απάτης και οι σπάνιες γαίες
THE LIFO TEAM