Βορειοκορεάτης που είχε αυτομολήσει προσπάθησε να γυρίσει πίσω με κλεμμένο λεωφορείο

Βορειοκορεάτης που είχε αυτομολήσει προσπάθησε να γυρίσει πίσω με κλεμμένο λεωφορείο Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Ένας Βορειοκορεάτης που είχε αυτομολήσει στην Νότια Κορέα, προσπάθησε να επιστρέψει στην απομονωμένη πατρίδα του οδηγώντας ένα κλεμμένο λεωφορείο και τελικά τράκαρε σε ένα οδόφραγμα, κοντά στο σύνορο ανάμεσα στα δύο κράτη. 

Την τρίτη, 8/10, ο άνδρας, που ζούσε στην Νότια Κορέα από το 2011, αγνόησε όλες τις παρατηρήσεις που του έγιναν από τους φύλακες και αποπειράθηκε να περάσει από μία γέφυρα, λίγο πιο νότια από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την Κορεατική χερσόνησο στα δύο από το 1953.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο δράστης, ηλικίας 30 με 40 ετών, «Ζει σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και του λείπει η οικογένεια του στον βορά». Πλέον, μάλλον θα έχει ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες παραβίασης νόμων εθνικής ασφαλείας και κλοπής.

Περιπτώσεις ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν παράνομα στην Βόρεια Κορέα είναι σε γενικές γραμμές πολύ σπάνιες, με το αντίστροφο «δρομολόγιο» να είναι πολύ πιο δημοφιλές. Συγκλονιστική είναι, όμως, η ιστορία ενός νεαρού άνδρα που αυτομόλησε από τη Βόρεια Κορέα και γύρισε πίσω, για να βοηθήσει την μητέρα του να διαφύγει. 

Πάνω από 34.000 άτομα έχουν περάσει από την Βόρεια στην Νότια Κόρεα από το 1998, συνήθως μέσω ενός εξαιρετικά επικίνδυνου μονοπατιού που περνάει από την Κίνα, στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την καταπίεση. 

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νοτίου Κορέας αναφέρει ότι στο διάστημα 2012-2022, υπήρξαν περίπου 30 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ατόμων που είχαν αυτομολήσει στην Νότια Κορέα και επέστρεψαν στην βόρεια μεριά του συνόρου. Βέβαια, ακτιβιστές και αποστάτες τονίζουν ότι λογικά υπάρχουν και αρκετές ακόμη περιπτώσεις που δεν καταγράφηκαν. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM
Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Διεθνή / Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», επικρίνοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Διεθνή / New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Το Ιράν προετοιμάζει πυραύλους για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις αν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν - Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύρραξη και αντίποινα από ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM