Bloomberg: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Bloomberg: «Πράσινο φως» από ΕΕ στις εταιρείες να αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: GETTY IMAGES
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν, χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, ως «απάντηση» στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως μετέδωσε στο Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη-μέλη την Παρασκευή, όπως δήλωσε εκπρόσωπος και μεταδίδει το Bloomberg. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, οι εταιρείες πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες, μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις» ανέφερε η Επιτροπή.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις», συμπλήρωσε.

Η καθοδήγηση δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει την απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες άρχισαν να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις και να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.


Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΡΩΣΙΑ ΚΡΗΤΗ

Explainer / «Πολύ δύσκολο το σήμα να έρθει από την Ουκρανία χωρίς δορυφόρους»: Πώς έγινε το χτύπημα στο πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Κρήτης

«Αν ήμουν Αμερικανίδα, θα είχα ανησυχήσει» δηλώνει στη LiFO η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη
ΛΙΑ ΦΑΣΟΛΗ
Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM