Βίαια επεισόδια και συλλήψεις σε προάστια του Παρισιού για 4η νύχτα

Βίαια επεισόδια και συλλήψεις σε προάστια του Παρισιού για 4η νύχτα Facebook Twitter
0

Για 4η νύχτα συνεχίστηκαν χτες τα βίαια επεισόδια και οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων νεαρών και της γαλλικής αστυνομίας, σε προάστια στα βόρεια του Παρισιού. 

Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν σε 12 συλλήψεις.

Η ένταση πυροδοτήθηκε από τις κατηγορίες για εξάπλωση της αστυνομικής βίας σε νέες περιοχές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιβ Λεφέμπρ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo, περίπου δέκα οχήματα πυρπολήθηκαν από βόμβες μολότοφ που έριξαν νεαροί οι οποίοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου σε περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας, όπου σοβαρότερα επεισόδια είχαν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης το 2005.

«Σημειώθηκαν νέα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της νύχτας», είπε ο Λεφέμπρ.

Παρότι τα επεισόδια αυτά ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, οι ταραχές επανέφεραν μνήμες της έντασης που επικρατεί στις συνοικίες όπου το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο και όπου κατοικούν μεγάλοι πληθυσμοί μεταναστών.

Στο Ολνέ-σου-Μπουά, όπου το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται σε 19%--σχεδόν διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο--νεαροί επιτέθηκαν με βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα γύρω από κτίρια που είχαν κατασκευαστεί στα τέλη του '60 για να στεγάσουν εργάτες σε εργοστάσιο αυτοκινήτων, το οποίο έκλεισε το 2013.

Το Franceinfo μετέδωσε ότι ένας οδηγός λεωφορείου τραυματίστηκε ελαφρά όταν το όχημά του πήρε φωτιά από βόμβα μολότοφ.

«Δυστυχώς αυτές οι συνοικίες έχουν μετατραπεί σε γκέτο», είπε ο Λεφέμπρ του αστυνομικού συνδικάτου SGP προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι ή εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τα επεισόδια στις περιοχές εκείνες.

Οι ταραχές ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες στο Ολνέ-σου-Μπουά όταν τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας για καταγγελίες περί χρήσης υπερβολικής βίας κατά τη σύλληψη ενός 22χρονου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο νεαρός υποστήριξε ότι ένας αστυνομικός τον σοδόμισε με το γκλομπ του. Ο αστυνομικός αυτός κατηγορείται για βιασμό, ενώ τρεις συνάδελφοί του κατηγορούνται για βιαιοπραγία από κοινού.

Χθες Τρίτη, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφτηκε το θύμα στο νοσοκομείο του Ολνέ και μίλησε με τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο Λεφέμπρ είπε ότι οι ταραχές το βράδυ της Τρίτης επικεντρώθηκαν σε προάστια γύρω από το Ολνέ-σου-Μπουά, το οποίο πέρασε μια σχετικά ήρεμη νύχτα.

Τα επεισόδια σημειώνονται την ώρα που επικρατεί αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, όπου η ακροδεξιά αρχηγός Μαρίν Λεπέν βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Μαϊου.

Το Ολνέ-σου-Μπουά είναι μια από τις πολλές περιοχές όπου το 2005 είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο δύο εφήβων από ηλεκτροπληξία, οι οποίοι είχαν ξεφύγει από αστυνομική καταδίωξη και είχαν κρυφτεί σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική συνοικία Κλισί-σου-Μπουά.

Το περιστατικό εκείνο είχε προκαλέσει τρεις εβδομάδες συνεχών ταραχών στη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν 10.000 αυτοκίνητα και 300 κτίρια αναγκάζοντας τον τότε υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε μία περίοδο που έφερε ξανά στην επιφάνεια τις τεράστιες διαφορές μεταξύ της πρωτεύουσας και των υποβαθμισμένων προαστίων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM