Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος της βουλής καλεί τον λαό να επαναστατήσει

Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος της βουλής καλεί τον λαό να επαναστατήσει Facebook Twitter
Νικολάς Μαδούρο
1

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες κάλεσε χθες τους Βενεζουελανούς να επαναστατήσουν και να απορρίψουν το "πραξικόπημα" του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακοίνωσε την ψηφοφορία για μια νέα βουλή με δυνατότητες αλλαγής του συντάγματος.

 

Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα και μέλος του OPEC υφίσταται μεγάλη οικονομική κρίση που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στους δρόμους ώστε να διαμαρτυρηθούν εναντίον της αντιλαϊκής κυβέρνησης.

 

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες την ψηφοφορία για μιά νέα λαϊκή συνέλευση που θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το σύνταγμα, οι αντίπαλοί του ωστόσο είπαν ότι ήταν μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων.

 

"Δεν θέλω έναν εμφύλιο", είπε ο Μαδούρο σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο κέντρο του Καράκας, ενώ αλλού στην πόλη οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευαν δακρυγόνα σε νεαρούς που έριχναν πέτρες και μολότωφ μετά την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

 

Ο Μαδούρο έχει ενεργοποιήσει ένα συνταγματικό άρθρο που επιτρέπει τη μεταρρύθμιση όλων των δημόσιων ρόλων, όπως έκανε ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες το 1999 σε μικρό διάστημα αφότου κέρδισε την εξουσία στην νοτιοαμερικανική χώρα που αποτελεί μέλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC).

 

Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι είναι μια ακόμα προσπάθεια του Μαδούρο να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αντιπολίτευση, και να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μιας σφοδρής ύφεσης και αναταραχών που οδήγησαν στον θάνατο 29 ατόμων τον Απρίλιο.

 

"Αντιμέτωποι με την ανακοίνωση του δικτάτορα για τη συνταγματική απάτη της συντακτικής συνέλευσης, ο κόσμος θα πρέπει να βγει στους δρόμους και να μην υπακούσει σ' αυτή τη τρέλλα", είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Πάνω από 400 άτομα έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες άλλα συλληφθεί από τις απαρχές των αναταραχών στην αρχή του Απριλίού.

 

Ενώ ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ συνδράμουν σε πραξικόπημα εναντίον του, οι εχθροί του δηλώνουν ότι έχει καταστρέψει την οικονομία και μεταμορφωθεί σε τύραννο.

 

Οι αντίπαλοι του καθεστώτος απαιτούν άμεσες βουλευτικές εκλογές, αυτονομία της βουλής, όπου κρατούν την πλειοψηφία, ελευθερία για πάνω από 100 ακτιβιστές που κρατούνται και ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό για να αντισταθμιστεί η τρομακτική οικονομική κρίση της Βενεζουέλας.

 

Στο κεντρικό Καράκας, υποστηρικτές του Μαδούρο χαιρέτιζαν ένα τεράστιο μπαλόνι που απεικόνιζε τον Τσάβες και καταφέρονταν εναντίον των αντικαθεστωτικών, τους οποίους αποκαλούσαν "τρομοκράτες".

 

Η κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες λεωφορεία για τους υποστηρικτές της αλλά έκλεισε υπόγειους σταθμούς στην πρωτεύουσα και ανόρθωσε οδοφράγματα, εμποδίζοντας τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης.

 

Εκατομμύρια στη Βενεζουέλα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα γεύματά τους ή να πληρώσουν βασικά φάρμακα. "Ποιός το αντέχει αυτό; Τόση πείνα, μιζέρια, εγκλήματα. (...) Οι τιμές ανεβαίνουν πολύ περισσότερο από τους μισθούς", είπε η υπάλληλος κοινωνικών υπηρεσιών Σόνια Λόπες, 34, σε συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στο δυτικό Καράκας, ενώ ανέμιζε μια σημαία της Βενεζουέλας που έφερε την υπογραφή του κρατούμενου αντιπολιτευτή Αντόνιο Λεντέσμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM