Βενεζουέλα: Η πρώτη αύξηση στα καύσιμα εδώ και 20 χρόνια

Βενεζουέλα: Η πρώτη αύξηση στα καύσιμα εδώ και 20 χρόνια Facebook Twitter
1

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro ανακοίνωσε υποτίμηση του νομίσματος και αύξηση των τιμών της βενζίνης , σε μια προσπάθεια να θωρακίσει το πετρέλαιο που αποτελεί το βασικό προϊόν της χώρας σε συμβολή στο ΑΕΠ. Παράλληλα, ο Μαδούρο προσπαθεί να αποκρούσει τις προσπάθειες αποπομπής του.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια που αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων στη Βενεζουέλα με την βενζίνη να ανεβαίνει στα 12 σεντς του δολαρίου το λίτρο από 10 σεντς που ήταν ως τώρα. Και με την αύξηση αυτή πάντως οι οδηγοί στη χώρα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα συνεχίζουν να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους, καθώς η βενζίνη είναι σε ένα μεγάλο βαθμό επιδοτούμενη και σχεδόν δωρεάν.

Σε αντίθεση με το 1 Μπολιβάρ ανά λίτρο που κοστίζει η βενζίνη, άλλα είδη έχουν πολλαπλάσιες τιμές με την μπύρα να κοστίζει 300 μπολιβάρ, ενώ ένα καλάθι με φράουλες φτάνει τα 800 μπολιβάρ.

Ο Maduro δήλωσε ότι η αύξηση των εσόδων της βενζίνης θα χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης.

Οι τιμές της βενζίνης παραμένουν ένα ευαίσθητο θέμα στη Βενεζουέλα, όπου οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές από τις ταραχές το 1989 στο Καράκας, οι οποίες ξέσπασαν μετά την κυβερνητική πρόταση για μια σειρά μέτρων λιτότητας που περιλάμβαναν  και την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 95 τοις εκατό των εσόδων από τις εξαγωγές της Βενεζουέλας, και η κατακόρυφη πτώση των παγκόσμιων τιμών έχει ωθήσει την οικονομία του κράτους σε μια βαθιά ύφεση, με χρόνιες ελλείψεις, κενά ράφια στα καταστήματα και εκτίναξη του πληθωρισμού.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πήραν  τον έλεγχο του Κογκρέσου, τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία και είναι από τότε  σε πορεία σύγκρουσης με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Ανέλαβε τις έρευνες η ειδική ομάδα που εξιχνίασε την υπόθεση της Κιμ Καρντάσιαν

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Ανέλαβε τις έρευνες η ειδική ομάδα που εξιχνίασε την υπόθεση της Κιμ Καρντάσιαν

Το 2016 κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η Κιμ Καρντάσιαν έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας όπου της αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων
LIFO NEWSROOM
ΛΗΣΤΕΙΑ ΛΟΥΒΡΟ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Γιατί μπήκαν σε ένα παγκοσμίου φήμης μουσείο και όχι σε ένα γνωστό κοσμηματοπωλείο

Πώς η υλική αξία πιθανότατα ώθησε τους δράστες να επιλέξουν το Λούβρο - Οι εκτιμήσεις των ειδικών που παρατηρούν τις τάσεις στο διεθνές έγκλημα τέχνης
LIFO NEWSROOM
ΚΑΡΟΛΑΙΝ ΛΕΒΙΤ

Διεθνή / «Η μάνα σου»: «Δεν είναι δημοσιογράφος αλλά ένας αριστερός» απαντά η Λέβιτ για την «απλή ερώτηση» ρεπόρτερ

Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ με Πούτιν στη Βουδαπέστη - «Ο ρεπόρτερ μας έκανε μια απλή ερώτηση» σχολιάζει η HuffPost
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια