Βελιγράδι: Ποιος είναι ο 14χρονος δράστης- «Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου»

Βελιγράδι: Ποιος είναι ο 14χρονος δράστης- «Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου» Facebook Twitter
0

Εννέα νεκρούς άφησε πίσω της η ένοπλη επίθεση ενός 14χρονου σε δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου στη Σερβία. Μία δασκάλα και τρεις μαθητές μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. 

Μαθήτρια που άκουσε τους πυροβολισμούς στο σχολείο «Vladislav Ribnikar» περιέγραψε τον 14χρονο δράστη ως έναν «ήσυχο τύπο» που «φαινόταν καλός».

«Είχε καλούς βαθμούς, αλλά δεν γνωρίζαμε πολλά γι' αυτόν. Δεν ήταν τόσο ανοιχτός με όλους. Σίγουρα δεν περίμενα να συμβεί αυτό», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το περιοδικό Time, η μαθήτρια διατηρώντας την ανωνυμία της. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη σέρβικη ιστοσελίδα, Republika, μετά την επίθεση ο 14χρονος κάθισε στην αυλή του σχολείου, κάλεσε τον αριθμό 192 της αστυνομίας και είπε στις αρχές: «Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω!».

Μετά το τηλεφώνημα, η αστυνομία κατέφθασε στο σημείο και συνέλαβε τον ανήλικο. Αξιωματικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το σχολείο μετά τους πυροβολισμούς γύρω στις 8:40 το πρωί (τοπική ώρα).

«Προσχεδιασμένη επίθεση»

Ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς ανέφερε ότι η ένοπλη επίθεση του 14χρονου στο σχολείο ήταν προσχεδιασμένη

Στο σπίτι του δράστη βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει, όπως επίσης και της καθηγήτριας της Ιστορίας που χαροπαλεύει. Βρέθηκε και σχεδιάγραμμα του σχολείου.

Τη σημερινή ημερομηνία επέλεξε ο δράστης επειδή σήμερα η τάξη του, τη δεύτερη ώρα, είχε το μάθημα της Ιστορίας και η αίθουσα όπου γίνεται η διδασκαλία βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο.

Το χρονικό του μακελειού

Ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες.

Περιγράφοντας την επίθεση ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του.

Στη συνέχεια, βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Στη Σερβία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος ενώ όλα τα σχολεία στο Βελιγράδι δεν λειτούργησαν σήμερα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ