Βέλγιο: Σε εφαρμογή το νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο κατά του καπνίσματος – Τι προβλέπει

Βέλγιο: Σε εφαρμογή το νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο κατά του καπνίσματος – Τι προβλέπει Facebook Twitter
0

Από την Τρίτη τέθηκε σε ισχύ στο Βέλγιο ένας νέος νόμος που απαγορεύει την ορατή έκθεση τσιγάρων και λοιπών καπνικών προϊόντων εντός καταστημάτων. Παράλληλα, σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία λιανικής άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων δεν επιτρέπεται πλέον να τα πωλούν καθόλου.

Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα της βελγικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, με σκοπό τον περιορισμό των παρορμητικών αγορών και τη μείωση της έκθεσης των νέων στον εθισμό στη νικοτίνη.

Η νέα πολιτική υλοποιείται υπό την επίβλεψη του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε και ξεκίνησε σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου με την απαγόρευση των μιας χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων.

«Η φιλοδοξία μας είναι να έχουμε μια γενιά χωρίς καπνό έως το 2040», δήλωσε ο Βαντενμπρούκε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εξετάζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος.
«Από σήμερα, είναι παράνομο να υπάρχουν ορατά τσιγάρα ή ηλεκτρονικά τσιγάρα στα ράφια των καταστημάτων. Δεν είναι απαγόρευση πώλησης, αλλά απαιτείται πλέον να ζητάς το προϊόν από τον υπάλληλο», πρόσθεσε.

Οι καταστηματάρχες δηλώνουν αιφνιδιασμένοι και αναφέρουν ότι δεν έλαβαν επίσημες οδηγίες ή τεχνικό εξοπλισμό για να προσαρμοστούν στον νέο νόμο. Η κάθε επιχείρηση καλείται να βρει δική της λύση: από αυτοσχέδιες πλαστικές κουρτίνες μέχρι προηγμένα ντουλάπια με αισθητήρες φωτισμού.

«Είναι ενοχλητικό, γιατί δεν μας προμήθευσαν τίποτα», λέει η ιδιοκτήτρια περιπτέρου και καταστήματος καπνικών προϊόντων Τζένι Βαν Βάερενμπερχ. «Έπρεπε τουλάχιστον να μας δώσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό».

Η νέα νομοθεσία προκαλεί μικτές αντιδράσεις. Η Μαλάκ Σατουάνι, φοιτήτρια στις Βρυξέλλες και καπνίστρια, δηλώνει επιφυλακτική: «Δεν αλλάζει η συνήθεια του εθισμού μόνο επειδή το προϊόν δεν φαίνεται. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο».

Άλλοι, ωστόσο, βλέπουν τη ρύθμιση ως πρόληψη: «Είναι ένα καλό μέτρο. Δεν θα ήθελα το παιδί μου να αρχίσει το κάπνισμα. Είναι πολύ δύσκολο να το κόψεις», τονίζει η καπνίστρια Εμιλί Φάιτ.

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, με την επόμενη φάση να αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικές βεράντες καφέ και εστιατορίων. Η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στο βελγικό κοινοβούλιο και δεν έχει εγκριθεί.

Παρά τις δυσκολίες στην εφαρμογή, το Βέλγιο δείχνει αποφασισμένο να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή τάση προς μια κοινωνία απαλλαγμένη από το κάπνισμα – με αιχμή του δόρατος τη μείωση της «κανονικοποίησης» των καπνικών προϊόντων στον δημόσιο χώρο.

Με πληροφορίες από Εuronews


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν;

Διεθνή / Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν τελικά;

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς και τα πλήγματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, επανέφεραν στην επιφάνεια τα ερωτήματα για το πού φυλάσσονται τα παγκόσμια πυρηνικά αποθέματα
LIFO NEWSROOM
Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης

Διεθνή / Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης της «Διαδικασίας του Βερολίνου», τονίζοντας τη σημασία ευρείας συμμετοχής των γειτονικών κρατών για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών στη Λιβύη
LIFO NEWSROOM