«Βάτραχος - Πήτερ Πάν»: Γιατί Αυστραλοί επιστήμονες δημιούργησαν έναν κανίβαλο που δεν μεγαλώνει

«Βάτραχος Πήτερ Πάν»: Γιατί επιστήμονες δημιούργησαν έναν κανίβαλο βάτραχο που δεν μεγαλώνει Facebook Twitter
φωτ.: Guardian
0

Η εικόνα του βάτραχου με κόκκινα μάτια και λευκή, πορτοκαλί επιδερμίδα φαίνεται σαν κάτι από παραμύθι, αλλά δεν είναι.

Αυτός ο αλμπίνος βάτραχος είναι το αποτέλεσμα μιας επαναστατικής επιστημονικής προσπάθειας που έγινε σε εργαστήριο στo Σίδνεϊ και στην απομακρυσμένη περιοχή Humpty Doo της Αυστραλίας.

Το 2023, ο μοριακός βιολόγος Ματσίεϊ Μασέλκο και η ομάδα του δημιούργησαν έναν γενετικά τροποποιημένο βάτραχο, που αποτελούσε απλά την αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα των φρύνων Rhinella marina, οι οποίοι καταστρέφουν οικοσυστήματα στην Αυστραλία.

Η «ιστορία» τους ξεκινά με τον βάτραχο Rhinella marina, ο οποίος εισήχθη στην Αυστραλία το 1935 για να καταπολεμήσει τα παράσιτα των ζαχαροκάμπων, αλλά κατέληξε να γίνει η πιο επιτυχημένη και καταστροφική εισβολή στην ιστορία της χώρας. Αυτά τα πλάσματα είναι σήμερα σε αριθμό άνω των 200 εκατομμυρίων και εξαπλώνονται ταχύτατα σε όλη την ανατολική και βόρεια Αυστραλία, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στους ντόπιους πληθυσμούς ζώων.

Αλλά τώρα υπάρχει ελπίδα για μια λύση. Στη θέση των βατράχων που μεγαλώνουν κανονικά, οι επιστήμονες δημιούργησαν τα βατραχάκια - Πήτερ Παν, βατράχους που μένουν αγέραστοι σαν... κανονικοί βάτραχοι. Αυτά τα γενετικά τροποποιημένα βατραχάκια δεν μεγαλώνουν ποτέ και παραμένουν σε μορφή νεαρού βάτραχου για μήνες, τρώγοντας όσα αυγά βατράχου βρίσκουν στο πέρασμά τους, καταστρέφοντας έτσι τις πληθυσμιακές τους εξάρσεις.

Η προσέγγιση αυτή ανήκει στον Ρικ Σάιν, τον κορυφαίο οικολογικό βιολόγο που εδώ και χρόνια εργάζεται για να βρει λύσεις στο πρόβλημα των εισβολών του βάτραχου ζαχαροκάμπου.

Οι πρώτες δοκιμές ήταν εντυπωσιακές. Όταν οι γενετικά τροποποιημένοι βάτραχοι εισήλθαν στο νερό, κατανάλωσαν έως και τέσσερις φορές περισσότερα αυγά από τους κανονικούς βάτραχους. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η χρήση τους στην άγρια φύση απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλες απρόβλεπτες συνέπειες.

Η αποστολή των «Πήτερ Παν βατράχων» δεν είναι εύκολη, αλλά οι επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές και η εφαρμογή τους θα έχει τα σωστά αποτελέσματα.

Αν και το έργο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας στην επιστημονική κοινότητα, ότι η επόμενη γενιά βατράχων Rhinella marina μπορεί να είναι η τελευταία για την Αυστραλία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM