Αυστραλία-Γαλλία: Διακανονισμός 555 εκατ. ευρώ για την ακυρωθείσα συμφωνία υποβρυχίων

Αυστραλία-Γαλλία: Κατέληξαν σε διακανονισμό για την ακυρωθείσα συμφωνία υποβρυχίων Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 555 εκατ. ευρώ για την επίμαχη απόφαση πέρυσι να ακυρωθεί συμφωνία για γαλλικά υποβρύχια, μία κίνηση με την οποία η Καμπέρα ελπίζει να αποκατασταθεί η διπλωματική ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αυστραλία ακύρωσε πέρυσι μία παραγγελία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποβρύχια με τη γαλλική εταιρία Naval Group και αντ’ αυτού επέλεξε μία εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η κίνηση αυτή εξόργισε το Παρίσι και προκάλεσε πρωτοφανή διπλωματική κρίση.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε «σωστό και δίκαιο» διακανονισμό με την Naval Group.

Η περυσινή ακύρωση της παραγγελίας από την Καμπέρα για ένα νέο στόλο συμβατικών υποβρυχίων με την Naval Group --που αποτιμήθηκε στα 40 δισ. δολάρια το 2016 και υπολογίζεται ότι κοστίζει πολύ περισσότερα σήμερα-- έγινε αφού η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε τριμερή σύμπραξη ασφαλείας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το τριμερές σύμφωνο αφορούσε στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι ο διακανονισμός θα επιστρέψει στην Αυστραλία να προχωρήσει πιο πέρα στη σχέση της με τη Γαλλία.

«Δεδομένης της βαρύτητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή και διεθνώς, είναι σημαντικό η Αυστραλία κι η Γαλλία να ενωθούν και πάλι για να υπερασπιστούν τις κοινές μας αρχές και συμφέροντα», ανέφερε ο Αλμπανέζι σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι εταίροι τους έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Σεβόμαστε βαθιά τον ρόλο της Γαλλίας και την ενεργή παρουσία της στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», ανέφερε ο Αλμπανέζι.

«Δίκαιη συμφωνία»

Η γαλλική εταιρία ναυπήγησης υποβρυχίων Naval Group επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπέγραψε «δίκαιη συμφωνία» με την Αυστραλία για την ακύρωση μιας κολοσσιαίας συμφωνίας που προκάλεσε μεγάλη ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Παρισιού και Καμπέρας.

Ο όμιλος δεν αναφέρει το ποσό στην ανακοίνωσή του.

«Σημαντική η συμφωνία - Θα τονώσει τη σχέση των δύο χωρών»

Η Γαλλία λαμβάνει υπόψιν της τη συμφωνία για αποζημίωση μεταξύ της εταιρίας ναυπήγησης υποβρυχίων Naval Group και της Αυστραλίας που θα επιτρέψει την τόνωση των σχέσεων με την Καμπέρα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνύ.

«Αυτή η συμφωνία είναι σημαντική γιατί θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε μια νέα σελίδα στη διμερή μας σχέση με την Αυστραλία και να κοιτάξουμε προς τα μπροστά», δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη, ύστερα από διπλωματική κρίση πολλών μηνών που προκάλεσε η ακύρωση του κολοσσιαίου συμβολαίου για τη ναυπήγηση υποβρυχίων.

Ο Γάλλος υπουργός αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Αυστραλό ομόλογό του Ρίτσαρντ Μαρλς, στο περιθώριο του φόρουμ για την ασφάλεια «Διάλογος του Σάνγκρι-λα» στη Σιγκαπούρη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ