Αυγά και αποδοκιμασίες στο άγαλμα της Θάτσερ στο Γκράνθαμ - Δύο ώρες μετά την εγκατάστασή του

Αυγά και αποδοκιμασίες στο άγαλμα της Θάτσερ στο Γκράνθαμ - Δύο ώρες μετά την εγκατάστασή του Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η ανησυχία πως το νέο άγαλμα της Μάργκαρετ Θάτσερ ίσως γινόταν στόχος αυγών από τους ντόπιους επιβεβαιώθηκε μέσα σε δύο ώρες από την εγκατάστασή του στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Γκράνθαμ. 

Το μπρούτζινο άγαλμα τοποθετήθηκε, χωρίς την ανάλογη εκδήλωση που συνοδεύει συνήθως τέτοιες τελετές, πάνω σε βάση τριών μέτρων, ακριβώς για να δυσκολεύει τους παντοτινούς πολεμίους της να προκαλέσουν φθορές. 

Αφού εγκαταστήθηκε το ζεστό πρωί της Κυριακής, κάποιοι σταμάτησαν να βγάλουν μια σέλφι, ενώ αποδοκιμασίες ακούγονταν από τους διερχόμενους μοτοσικλετιστές και πεζούς.

Την αρχή έκανε ένας άνδρας που, αν και πίσω από προσωρινό φράχτη, άρχισε να πετάει αυγά στο άγαλμα. 

Αυγά και αποδοκιμασίες στο άγαλμα της Θάτσερ στο Γκράνθαμ - Δύο ώρες μετά την εγκατάστασή του Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Η εξέλιξη αυτή δεν εξέπληξε κανέναν στο Γκράνθαμ, όπου παρά την περηφάνια για το άξιο τέκνο της πόλης, υπάρχει και η συναίσθηση τού πόσο διχαστική φιγούρα παραμένει η Μάργκαρετ Θάτσερ. 

Όπως σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Κέλαμ Κουκ, επικεφαλής της συντηρητικής πτέρυγας του συμβουλίου, το άγαλμα ήταν ο κατάλληλος φόρος τιμής σε μια μοναδική πολιτική προσωπικότητα. 

«Η Μάργκαρετ Θάτσερ θα είναι πάντα ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του Γκράνθαμ. Εκείνη και η οικογένειά της έχουν στενούς δεσμούς  με την πόλη. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και πήγε σχολείο εδώ. Συνεπώς, είναι σωστό να τιμηθεί από την πόλη της, αλλά και το ότι υπάρχει συζήτηση γύρω από το μύθο της. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε από την ιστορία κι αυτό το μνημείο θα είναι θέμα για συζήτηση για τις ερχομενες γενιές» ανέφερε ο ίδιος. 

Το άγαλμα που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γκράχαμ Τζένινγκς, επρόκειτο να τοποθετηθεί κοντά στη βουλή, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Γουεστμίνστερ το 2018. Στη συνέχεια, προτάθηκε η εγκατάστασή του στο Γκράνθαμ. 

Όταν, όμως, αποκαλύφθηκε πως η εκδήλωση αποκαλυπτηρίων θα στοίχιζε 100.000 λίρες, σήμανε συναγερμός στις τοπικές αρχές. Μόνο ένα γκρουπ στο Facebook καλούσε σε «διαγωνισμό εκτόξευσης αυγών», έχοντας προσελκύσει πάνω από 13.000 «ενδιαφερόμενους». 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ