Axios: Ο Νετανιάχου θέλει «γιορτή νίκης» με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Axios: Ο Νετανιάχου θέλει «γιορτή νίκης» με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ - Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να επιδιώκει επίσκεψη στον Λευκό Οίκο τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να επισφραγίσουν την κοινή στρατιωτική επιχείρηση κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, σύμφωνα με τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται το Axios. 

Παρά τις κατά καιρούς εντάσεις στις σχέσεις τους, οι δύο άνδρες εμφανίζονται σήμερα πιο ευθυγραμμισμένοι από ποτέ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως η πρόσφατη δεκαήμερη πολεμική επιχείρηση εναντίον του Ιράν έχει ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν ήδη ξεκινήσει ανεπίσημες συζητήσεις ανάμεσα σε συμβούλους του Νετανιάχου και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, αν και δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επίσκεψης.

Η Καρολάιν Λέβιτ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε ότι ο Νετανιάχου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επίσκεψη και ο Τραμπ παραμένει θετικός, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, ο Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτήρισε τη σύγκρουση με το Ιράν ως «μεγάλη νίκη» που δημιουργεί «παράθυρο ευκαιρίας για επέκταση των συμφωνιών ειρήνης» στην περιοχή. «Μαζί με την απελευθέρωση των ομήρων μας και την ήττα της Χαμάς, καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη», πρόσθεσε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κοινή επιθυμία των δύο ηγετών να πραγματοποιήσουν μια «τελετή νίκης» μετά το πέρας της σύγκρουσης με το Ιράν. Πιθανή ημερομηνία για την επίσκεψη εξετάζεται η δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.

Στο παρασκήνιο, η εν λόγω εξέλιξη συμπίπτει με την προσπάθεια των δικηγόρων του Νετανιάχου να αναβάλουν για δύο εβδομάδες τις συνεδριάσεις της δίκης του για υποθέσεις διαφθοράς. Το σκεπτικό της αίτησης αναφέρεται στις επείγουσες ανάγκες εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, περιλαμβανομένων του πολέμου στη Γάζα και των προσπαθειών για απελευθέρωση ομήρων.

Ο Τραμπ καλεί για την ακύρωση της δίκης του Νετανιάχου

Λίγες ώρες πριν, ο Τραμπ είχε καλέσει δημόσια, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, για την ακύρωση της δίκης του Νετανιάχου, προκαλώντας πολιτική αίσθηση. «Μια τέτοια πολιτική δίωξη για έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει τόσα είναι αδιανόητη», έγραψε, χαρακτηρίζοντας τον Νετανιάχου ως έναν από τους μεγαλύτερους «μαχητές» στην ιστορία του Ισραήλ.

Η ανάρτηση του Τραμπ χαιρετίστηκε από τον Νετανιάχου και κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, οι οποίοι έσπευσαν να τη διαμοιράσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά την προσωρινή κατάπαυση πυρός με το Ιράν, ο Τραμπ στρέφει τώρα την προσοχή του στη Γάζα. Σύμφωνα με πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων. Παράλληλα, προωθείται η διεύρυνση των «Συμφωνιών του Αβραάμ» με χώρες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απίθανο να προχωρήσουν σε εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα υπάρξουν «μεγάλες ανακοινώσεις» για νέες προσχωρήσεις στις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μέσης Ανατολής.

Με πληροφορίες από Axios

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM