Αργεντινή: Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για το υποβρύχιο που αγνοείται

Αργεντινή: Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για το υποβρύχιο που αγνοείται Facebook Twitter
0

Επτά κλήσεις μέσω δορυφορικού τηλεφώνου προς βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίστηκαν από το υποβρύχιο Σαν Χουάν. 

Το υποβρύχιο δεν είχε δώσει στίγμα από την Τετάρτη, έτσι πλέον αναπτέρωσαν τις ελπίδες για μια ευτυχή κατάληξη.


«Οι κλήσεις, διάρκειας μεταξύ 4 και 36 δευτερολέπτων, έγιναν από τις 10:52 ως τις 15:42 (σ.σ. 15:52 ως 20:52 ώρα Ελλάδας) προς διάφορες βάσεις του Ναυτικού, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει σύνδεση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής.


Οι κλήσεις αυτές καταδεικνύουν ότι «το πλήρωμα προσπαθεί να αποκαταστήσει την επαφή» με τη διοίκηση, εκτίμησε το υπουργείο.


Το υποβρύχιο Σαν Χουάν, γερμανικής κατασκευής, που απέπλευσε την Τετάρτη από την Ουσουάια για τη Μαρ δελ Πλάτα με 44 μέλη πληρώματος, είχε αποθέματα τροφίμων για αρκετές ημέρες και το υπουργείο Άμυνας είχε γνωστοποιήσει ότι ήταν πιθανό να συνεχίζει το ταξίδι του παρά το ότι δεν είχε υπάρξει επικοινωνία επί αρκετές ημέρες.


Μέχρι τώρα οι έρευνες δυσχεραίνονταν από την κακή ορατότητα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή όπου το υποβρύχιο είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του την Τετάρτη, 430 χλμ. από τις ακτές της Παταγονίας και από τη Χερσόνησο Βαλδές.


Το ΠΝ της Αργεντινής προσπαθεί πλέον να «προσδιορίσει ακριβώς το σημείο από το οποίο έγιναν οι κλήσεις» αυτές, σε συνεργασία με μια αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στις δορυφορικές επικοινωνίες, η οποία δεν κατονομάστηκε στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης.


«Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε το Σαν Χουάν», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, ο Ενρίκε Μπάλμπι.


Καθώς δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα μετά την έρευνα στο 80% της επιφάνειας στην θαλάσσια περιοχή όπου θα έπρεπε να βρίσκεται το υποβρύχιο, το ΠΝ προετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια επιχείρηση διάσωσης σε μεγάλο βάθος στον νότιο Ατλαντικό.


Άραγε το υποβρύχιο αναδύθηκε, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει το στίγμα του λόγω βλάβης στα συστήματα επικοινωνίας; Μήπως παραμένει σε κατάδυση; Λειτουργεί η μηχανή ή έχει πρόβλημα; «Δεν αποκλείουμε καμία υπόθεση», απάντησε σε αυτές και άλλες ερωτήσεις με τις οποίες τον βομβάρδιζαν οι δημοσιογράφοι ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού.


Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια θαλάσσια περιοχή διαμέτρου 300 χλμ., 430 χλμ. από τις ακτές.
Μετά το μεσημέρι ένα βρετανικό πλοίο προστέθηκε στη δύναμη που διεξάγει τις έρευνες, η οποία αποτελείται από δώδεκα σκάφη, ανάμεσά τους δύο ωκεανογραφικά.

Ένα αεροσκάφος της NASA άφησε κατά μέρος την επιστημονική του αποστολή για να πάρει μέρος στην έρευνα για το Σαν Χουάν την Παρασκευή. Οι αμερικανοί στέλνουν επίσης στελέχη και πόρους της Undersea Rescue Command (URC) στην Αργεντινή, ενώ βοήθεια προσέφεραν η Γαλλία, η Χιλή και κράτη της Λατινικής Αμερικής.


«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις οικογένειες των μελών του πληρώματος, για να τις ενημερώνουμε και να τις υποστηρίξουμε. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες τους και αυτές όλων των πολιτών της Αργεντινής», ανέφερε ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι.


Σε ένα γραπτό μήνυμά του, ο πάπας Φραγκίσκος, που κατάγεται από την Αργεντινή, τόνισε ότι προσεύχεται να επιστρέψουν σώοι οι ναυτικοί στις οικογένειές τους.


Οι αρχές της Αργεντινής απηύθυναν έκκληση στα πληρώματα των σκαφών που πλέουν στην περιοχή να δίνουν προσοχή σε «όλες» τις ραδιοεπικοινωνίες.


Το υποβρύχιο είχε αποπλεύσει πριν από 35 ημέρες από τη Μαρ δελ Πλάτα για την Ουσουάια, όπου παρέμεινε ελλιμενισμένο για τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.


Βάσει του πρωτοκόλλου, αν διαπιστώσει διακοπή της επαφής με τη βάση του, το υποβρύχιο έπρεπε να αναδυθεί ή να ενεργοποιήσει ένα ραδιοβοήθημα έκτακτης ανάγκης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σκάφος δίνει το στίγμα του κάθε 48 ώρες.


Το Σαν Χουάν είναι το τρίτο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, που εντάχθηκε στον στόλο το 1985.
Ο ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα κάλεσε τις οικογένειες των μελών του πληρώματος να μην χάνουν τις ελπίδες τους. «Μέχρι στιγμής, το μόνο συγκεκριμένο πράγμα είναι η διακοπή της επικοινωνίας. Μόνο αυτό», είπε μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι A24.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM