Αποχωρούν από το Αφγανιστάν τα αμερικανικά στρατεύματα ως την 11η Σεπτεμβρίου

Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου Facebook Twitter
Pixabay
0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν την προθεσμία του Μαΐου για αποχώρηση που συμφωνήθηκε με τους Ταλιμπάν από την κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι.

Η νέα προθεσμία συμπίπτει ωστόσο, με την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ το 2001.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη πει εξάλλου, ότι η προθεσμία της 1ης Μαΐου θα ήταν δύσκολη.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν, μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους να μειωθεί η βία.

Ωστόσο, τους έχουν προειδοποιήσει ότι εάν επιτεθούν στα αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της φάσης αποχώρησης, «θα αντιμετωπιστούν με μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν είχε αποφασίσει ότι μια βιαστική απόσυρση, που θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις δεν θα ήταν βιώσιμη επιλογή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει αύριο τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο αργός ρυθμός των συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτών του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν δείχνει μέχρι στιγμής ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία κατανομής εξουσίας πριν αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα. Ένα σημαντικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη,  αργότερα αυτό το μήνα θα μπορούσε να δείξει κάποια πρόοδο, λένε οι αναλυτές.

Ίσως η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή νομιμότητα να τους οδηγήσει σε συμβιβασμό, εκτιμούν. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές είναι δύσπιστοι και φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα μπουν στον πειρασμό να περιμένουν την αποχώρηση πριν πιέσουν για πλήρη νίκη ή τουλάχιστον κυριαρχία.

Εσωτερικές εκτιμήσεις από Αφγανικούς αξιωματούχους πληροφοριών δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντέξει επιθέσεις εναντίον τους για αρκετά χρόνια, ακόμη και χωρίς διεθνή βοήθεια. Αλλά η απειλή μιας ακόμη πιο κατακερματισμένης και αιματηρής σύγκρουσης είναι μεγάλη.

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της συμμετοχής και των δύο μερών στην ειρηνευτική διάσκεψη στην Τουρκία.

Σημειώνεται δε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια δολάρια και έχουν χάσει περισσότερους από 2.000 στρατιώτες από το 2001 στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 2.500 στρατεύματα στη χώρα ως μέρος μιας αποστολής του ΝΑΤΟ με 9.600 άτομα.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM