Αποχωρούν από το Αφγανιστάν τα αμερικανικά στρατεύματα ως την 11η Σεπτεμβρίου

Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου Facebook Twitter
Pixabay
0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν την προθεσμία του Μαΐου για αποχώρηση που συμφωνήθηκε με τους Ταλιμπάν από την κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι.

Η νέα προθεσμία συμπίπτει ωστόσο, με την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ το 2001.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη πει εξάλλου, ότι η προθεσμία της 1ης Μαΐου θα ήταν δύσκολη.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν, μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους να μειωθεί η βία.

Ωστόσο, τους έχουν προειδοποιήσει ότι εάν επιτεθούν στα αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της φάσης αποχώρησης, «θα αντιμετωπιστούν με μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν είχε αποφασίσει ότι μια βιαστική απόσυρση, που θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις δεν θα ήταν βιώσιμη επιλογή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει αύριο τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο αργός ρυθμός των συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτών του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν δείχνει μέχρι στιγμής ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία κατανομής εξουσίας πριν αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα. Ένα σημαντικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη,  αργότερα αυτό το μήνα θα μπορούσε να δείξει κάποια πρόοδο, λένε οι αναλυτές.

Ίσως η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή νομιμότητα να τους οδηγήσει σε συμβιβασμό, εκτιμούν. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές είναι δύσπιστοι και φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα μπουν στον πειρασμό να περιμένουν την αποχώρηση πριν πιέσουν για πλήρη νίκη ή τουλάχιστον κυριαρχία.

Εσωτερικές εκτιμήσεις από Αφγανικούς αξιωματούχους πληροφοριών δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντέξει επιθέσεις εναντίον τους για αρκετά χρόνια, ακόμη και χωρίς διεθνή βοήθεια. Αλλά η απειλή μιας ακόμη πιο κατακερματισμένης και αιματηρής σύγκρουσης είναι μεγάλη.

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της συμμετοχής και των δύο μερών στην ειρηνευτική διάσκεψη στην Τουρκία.

Σημειώνεται δε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια δολάρια και έχουν χάσει περισσότερους από 2.000 στρατιώτες από το 2001 στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 2.500 στρατεύματα στη χώρα ως μέρος μιας αποστολής του ΝΑΤΟ με 9.600 άτομα.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

THE SIMPSONS ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / «The Simpsons»: Σεναριογράφος της σειράς φέρεται να θέτει υποψηφιότητα για τις αμερικανικές εκλογές του 2028

Ο Dan Greaney, βραβευμένος με Emmy, είχε γράψει το επεισόδιο, με τίτλο «Bart To The Future», το οποίο «προέβλεψε» την προεδρία του Τραμπ 16 χρόνια πριν αυτή γίνει πραγματικότητα
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM