Αποχωρούν από το Αφγανιστάν τα αμερικανικά στρατεύματα ως την 11η Σεπτεμβρίου

Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου Facebook Twitter
Pixabay
0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν την προθεσμία του Μαΐου για αποχώρηση που συμφωνήθηκε με τους Ταλιμπάν από την κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι.

Η νέα προθεσμία συμπίπτει ωστόσο, με την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ το 2001.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη πει εξάλλου, ότι η προθεσμία της 1ης Μαΐου θα ήταν δύσκολη.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν, μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους να μειωθεί η βία.

Ωστόσο, τους έχουν προειδοποιήσει ότι εάν επιτεθούν στα αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της φάσης αποχώρησης, «θα αντιμετωπιστούν με μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν είχε αποφασίσει ότι μια βιαστική απόσυρση, που θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις δεν θα ήταν βιώσιμη επιλογή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει αύριο τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ο αργός ρυθμός των συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτών του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν δείχνει μέχρι στιγμής ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία κατανομής εξουσίας πριν αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα. Ένα σημαντικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη,  αργότερα αυτό το μήνα θα μπορούσε να δείξει κάποια πρόοδο, λένε οι αναλυτές.

Ίσως η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή νομιμότητα να τους οδηγήσει σε συμβιβασμό, εκτιμούν. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές είναι δύσπιστοι και φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα μπουν στον πειρασμό να περιμένουν την αποχώρηση πριν πιέσουν για πλήρη νίκη ή τουλάχιστον κυριαρχία.

Εσωτερικές εκτιμήσεις από Αφγανικούς αξιωματούχους πληροφοριών δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντέξει επιθέσεις εναντίον τους για αρκετά χρόνια, ακόμη και χωρίς διεθνή βοήθεια. Αλλά η απειλή μιας ακόμη πιο κατακερματισμένης και αιματηρής σύγκρουσης είναι μεγάλη.

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της συμμετοχής και των δύο μερών στην ειρηνευτική διάσκεψη στην Τουρκία.

Σημειώνεται δε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια δολάρια και έχουν χάσει περισσότερους από 2.000 στρατιώτες από το 2001 στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 2.500 στρατεύματα στη χώρα ως μέρος μιας αποστολής του ΝΑΤΟ με 9.600 άτομα.

Με πληροφορίες του BBC/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM