Έντονη αντίδραση προκάλεσε στο Βερολίνο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό-μαμούθ ύψους 1,816 τρισεκατομμυρίων ευρώ, με την κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς να απορρίπτει κατηγορηματικά την προοπτική γενικευμένης αύξησης των δαπανών και νέων ευρωπαϊκών φόρων.
«Μια συνολική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι απαράδεκτη, τη στιγμή που όλα τα κράτη-μέλη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση», δήλωσε ο Στέφαν Κορνέλιους, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μερτς, την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο. «Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πρόταση της Επιτροπής».
Η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που παρουσιάστηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει όχι μόνο αύξηση του συνολικού πολυετούς προϋπολογισμού, αλλά και τη θέσπιση τριών νέων πανευρωπαϊκών φόρων – σε ηλεκτρονικά απόβλητα, προϊόντα καπνού και εταιρείες με υψηλό κύκλο εργασιών – με στόχο την αποπληρωμή του μεταπανδημικού χρέους της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται στα 25-30 δισ. ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, το Βερολίνο διαφωνεί κάθετα και με αυτή τη διάσταση της πρότασης. «Δεν υποστηρίζουμε την επιπλέον φορολόγηση των επιχειρήσεων που προτείνει η Κομισιόν», δήλωσε ο Κορνέλιους. «Πρέπει να διατηρήσουμε την πορεία μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής και να επικεντρωθούμε σε νέες προτεραιότητες, όχι σε αύξηση της συνολικής δαπάνης. Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση για να γίνει η Ευρώπη ισχυρή στο μέλλον».
Μερτς: «Όχι άλλες δαπάνες – Αναδιάταξη προτεραιοτήτων»
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι, κατά την άποψη της Γερμανίας, το ζητούμενο δεν είναι να μεγαλώσει το ευρωπαϊκό "πορτοφόλι", αλλά να γίνει πιο αποδοτικό. «Πρέπει να αναδιοργανώσουμε τις προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», είχε δηλώσει στα τέλη Ιουνίου. «Οι πρόσθετες αρμοδιότητες δεν μπορούν να συνδέονται πάντα με νέες δαπάνες – κι αυτή είναι η δύσκολη αποστολή που έχουμε μπροστά μας».
Ο προϋπολογισμός που πρότεινε η Επιτροπή αφορά την περίοδο 2028–2034 και πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το 2027.
Από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των G20, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλινγκμπάιλ, υιοθέτησε ακόμη πιο αυστηρή φρασεολογία.
«Σε πρώτη ανάγνωση, μεγάλο μέρος της πρότασης δεν συναντά τη συγκατάθεσή μας», δήλωσε. «Πρέπει να παραμείνουμε απολύτως αναλογικοί σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά – και αυτό δεν ισχύει στην παρούσα πρόταση. Βλέπουμε επίσης ότι προτείνονται μέτρα, όπως ο φόρος στον καπνό, τα οποία δεν υποστηρίζονται στο εθνικό μας επίπεδο».
Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την ανησυχία ότι οι νέες ευρωπαϊκές φορολογικές προσεγγίσεις μπορεί να αποτρέψουν επενδύσεις στην ΕΕ. «Θέλουμε επενδύσεις στη Γερμανία και την Ευρώπη. Η εταιρική φορολόγηση που προτείνει η Κομισιόν, με τη σημερινή της μορφή, στέλνει το λάθος μήνυμα».
Με πληροφορίες από Poilitico