Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε διέλευση στο στενό της Ταϊβάν που διεκδικεί η Κίνα

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στο στενό της Ταϊβάν που διεκδικεί η Κίνα-Συνεχίζεται ο «πόλεμος νεύρων» Facebook Twitter
Φωτ.:  7ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
0

Συνεχίζεται ο «πόλεμος νεύρων» ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή της Ταϊβάν με τον 7ο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να ανακοινώνει ότι το αντιτορπιλικό USS Milius, πραγματοποίησε σήμερα διέλευση στο πλαίσιο της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» μέσω του Στενού της Ταϊβάν.

Όπως αναφέρεται το USS Milius, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, πραγματοποίησε σήμερα διέλευση στο πλαίσιο της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» μέσω του Στενού της Ταϊβάν, προκειμένου να υποστηρίξει τους συμμάχους σε όλη την περιοχή και την προστασία του Διεθνούς Δικαίου.

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Milnius «έκανε διέλευση ρουτίνας στο στενό της Ταϊβάν» χθες Κυριακή, ανέφερε ο 7ος στόλος του αμερικανικού ΠΝ σε ανακοίνωσή του, λέγοντας πως κινήθηκε σε ύδατα «όπου έχει εφαρμογή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της υπέρπτησης βάσει του διεθνούς δικαίου». Το Στενό ως γνωστόν διεκδικείται από την Κίνα. 

Το αντιτορπιλικό διήλθε από «διάδρομο στο στενό εκτός των χωρικών υδάτων» των κρατών της περιοχής, προστίθεται στο λακωνικό κείμενο. Ο στρατός των ΗΠΑ «πετάει, πλέει και επιχειρεί όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», συμπληρώνει ο έβδομος στόλος.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει με ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια την προσέγγιση των τελευταίων ετών ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, οι οποίες –παρότι επισήμως δεν έχουν σχέσεις με τη νήσο– παρέχουν στον στρατό της μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη και διαδραματίζουν ρόλο προστάτιδας δύναμης.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που απλά δεν έχει κατορθωθεί ακόμη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Επιδιώκει την επανένωση, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία αν είναι απαραίτητο.

Κινεζική αντίδραση για το αντιτορπιλικό: «Παράνομη παρείσφρηση»

Την περασμένη εβδομάδα, το ίδιο αντιτορπιλικό USS Milnius έπλευσε κοντά στα νησιά Σπράτλι, που επίσης διεκδικεί το Πεκίνο, στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο κατήγγειλε την «παράνομη παρείσφρηση».

Σήμερα, η διοίκηση του ανατολικού θεάτρου των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως παρακολούθησε στενά το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως προκαλεί θόρυβο για το γεγονός.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις «διατηρούν μόνιμα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης», «προστατεύοντας με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», ανέφερε ο Σι Γι, εκπρόσωπος της διοίκησης ανατολικού θεάτρου του κινεζικού στρατού, σε ανακοίνωσή του.

Η διέλευση του αμερικανικού πολεμικού σε μικρή απόσταση από την Ταϊβάν καταγράφεται μια εβδομάδα μετά τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από τη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.

Για τρεις ημέρες, πλοία και αεροσκάφη προσομοίωναν τον «αποκλεισμό» της Ταϊβάν και τη διεξαγωγή «πληγμάτων ακριβείας», σε αντίποινα για τη συνάντηση στις ΗΠΑ ανάμεσα στην πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι. Οι ασκήσεις επισήμως τερματίστηκαν τη 10η Απριλίου, αλλά πλοία και αεροσκάφη των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων συνέχισαν να κινούνται γύρω από την Ταϊβάν έκτοτε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σήμερα πως εντόπισε τέσσερα πολεμικά πλοία και 18 στρατιωτικά αεροσκάφη κοντά στη νήσο, τέσσερα από τα οποία εισήλθαν κατ’ αυτό στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) της νήσου.

Η ADIZ (ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας) της Ταϊβάν δεν ταυτίζεται με τον εναέριο χώρο της νήσου, είναι πολύ πιο ευρεία. Περιλαμβάνει τμήμα του κινεζικού εναέριου χώρου, ως ακόμη και της ηπειρωτικής Κίνας.

Δυτικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται συχνά στο στενό της Ταϊβάν, προκαλώντας κάθε φορά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon πέρασε από το στενό τον Ιανουάριο, ακολουθούμενο τον Φεβρουάριο από δυο φρεγάτες, μια αμερικανική και μια καναδική.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα διεξήγαγε γύρω από την Ταϊβάν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια εδώ και δεκαετίες, σε αντίδραση στην επίσκεψη που έκανε στην Ταϊπέι η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ