ΒΑΣΕΙΣ 2024

Αντιδράσεις στην Ιαπωνία για αντιφασιστικό βίντεο της Ουκρανίας με τον Χιροχίτο- Το Κίεβο ζήτησε συγγνώμη

Αντιδράσεις στην Ιαπωνία για αντιφασιστικό βίντεο της Ουκρανίας με τον Χιροχίτο- Το Κίεβο ζήτησε συγγνώμη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ιαπωνία το γεγονός ότι το Κίεβο έβαλε σε αντιφασιστικό βίντεο τη φωτογραφία του αυτοκράτορα Χιροχίτο, μαζί με εκείνες του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι. 

Μετά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, το Κίεβο έβγαλε τη φωτογραφία του Χιροχίτο από το βίντεο και με ανάρτηση απολογήθηκε για το γεγονός. Το Τόκιο έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει χορηγήσει στο Κίεβο δάνεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει δεχθεί εκατοντάδες πρόσφυγες του πολέμου. 

Το Τόκιο θα συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά η συμπερίληψη του Χιροχίτο στο βίντεο ήταν «απολύτως ανάρμοστη», δήλωσε ο Γιοσιχίκο Ισοζάκι, το Νο2 του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας. 

«Η παρουσίαση του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του αυτοκράτορα στο ίδιο πλαίσιο είναι κάτι απολύτως ανάρμοστο. Ήταν κάτι εξαιρετικά λυπηρό», δήλωσε ο Ισοζάκι. 

Η ουκρανική κυβέρνηση ανάρτησε το επίμαχο βίντεο την 1η Απριλίου. Αυτό αφορούσε τη ρωσική εισβολή και κατέληγε στο μήνυμα «Ο φασισμός και ο ναζισμός ηττήθηκαν το 1945», μαζί με τις φωτογραφίες των Χιροχίτο, Χίτλερ και Μουσολίνι. 

Αφού αφαίρεσε την εικόνα του Χιροχίτο, η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε «ειλικρινά συγγνώμη» για το λάθος. Συμπλήρωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει τον «φιλικό λαό της Ιαπωνίας». Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, Σεργκέι Κορσούνσκι επίσης ζήτησε συγγνώμη μέσω Twitter, λέγοντας ότι ο δημιουργός του βίντεο «δεν είχε αντίληψη της ιστορίας». 

Ο Χιροχίτο έμεινε στον θρόνο από το 1926 έως τον θάνατό του, το 1989. Οι ιστορικοί παραμένουν διχασμένοι για το πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε ο Χιροχίτο στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου, σημειώνει ο Guardian. Οι συντηρητικοί είναι ευαίσθητοι με τον συσχετισμό του Χιροχίτο με τις φρικαλεότητες του πολέμου που διέπραξε η Ιαπωνία, μέλος των δυνάμεων του Άξονα μαζί με τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία. 

Κάποιοι Ιάπωνες χρήστες των social media επέκριναν το αρχικό βίντεο και κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Άλλοι έλεγαν ότι θα ήταν πιο κατάλληλο να είχε χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία του Χιντέκι Τόγιο, πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου και απαγχονίστηκε το 1948. 

Διεθνή
0

ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Διεθνή / Μόσχα: Η Πλατεία Ευρώπης μετονομάζεται σε Πλατεία Ευρασίας

Η απόφαση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, για τη μετονομασία ακολουθεί την αφαίρεση των σημαιών 48 ευρωπαϊκών χωρών από την πλατεία τον Μάρτιο του 2023, περίπου 13 μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Διεθνή / Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης - Ακτιβιστές κατέλαβαν τον διάδρομο

Έξι ακτιβιστές έκοψαν τμήμα της περίφραξης με πένσες και έφτασαν με τα πόδια, ποδήλατα και σκέιτμπορντ σε διάφορα σημεία γύρω από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Το FBI δεν είναι σίγουρο ότι χτύπησε σφαίρα το αυτί του

Μια από τις πρώτες θεωρίες υποστήριξε ότι ο Τραμπ μπορεί να χτυπήθηκε από θραύσμα γυαλιού όταν η σφαίρα πέρασε μέσα από μια οθόνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία σπασμένη οθόνη
LIFO NEWSROOM