Ανθρακωρύχος βρήκε τα μεγαλύτερα πετρώματα τανζανίτη - Εκατομμυριούχος «εν μία νυκτί»

Ανθρακωρύχος βρήκε τα μεγαλύτερα πετρώματα τανζανίτη - Εκατομμυριούχος «εν μία νυκτί» Facebook Twitter
0

Ένας ανθρακωρύχος από την Τανζανία έγινε εκατομμυριούχος «εν μία νυκτί» μετά την πώληση δύο σπάνιων πετρωμάτων τανζανίτη. 

Τα δύο αυτά πετρώματα είναι τα μεγαλύτερα που βρέθηκαν ποτέ στην Τανζανία. Ο Saniniu Laizer αμείφθηκε με 3,4 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο Εξορύξεων της χώρας για τους πολύτιμους λίθους που το συνολικό τους βάρος φτάνει τα 15 κιλά. «Αύριο θα κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι» δήλωσε ο Saniniu Laizer στο BBC ο οποίος είναι πατέρας περισσότερων από 30 παιδιών.

Ο τανζανίτης εντοπίζεται μόνο στη βόρεια Τανζανία και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κοσμημάτων. Θεωρείται ένας από τους σπανιότερους πολύτιμους λίθους στη Γη και, σύμφωνα με τοπικό γεωλόγο που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο τα αποθέματά του ενδέχεται να εξαντληθούν πλήρως μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Η τιμή του λίθου καθορίζεται από τη σπανιότητα του και το χρώμα του. 

Ο Saniniu Laizer εξόρυξε τις πέτρες, βάρους 9,2 κιλών και 5,8 κιλών, την περασμένη εβδομάδα, αλλά τις πούλησε την Τετάρτη. Μέχρι τώρα ο μεγαλύτερος βράχος τανζανίτη που είχε εξορυχθεί είχε βάρος 3,3 κιλά. Ο πρόεδρος της χώρας Τζον Μαγκουφούλι τηλεφώνησε στον ανθρακωρύχο για να το συγχαρεί. «Αυτό είναι το όφελος για τους μικρούς ανθρακωρύχους και αποδεικνύει ότι η Τανζανία είναι πλούσια», ανέφερε ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας. Ο Μαγκουφούλι, που αναδείχθηκε στην εξουσία το 2015, έχει δεσμευτεί να διαφυλάξει τα εξορυκτικά συμφέροντα της Τανζανίας και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα από τη δραστηριότητα.

Ο Saniniu Laizer, 52 ετών, που έχει τέσσερις συζύγους, ανέφερε ότι θα σφάξει μια από τις αγελάδες του για να γιορτάσει το γεγονός, ενώ σχεδιάζει να επενδύσει στην κοινότητά του φτιάχνοντας ένα εμπορικό κέντρο και ένα σχολείο. «Υπάρχουν πολλοί φτωχοί εδώ γύρω που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο», είπε.

«Δεν είμαι μορφωμένος, αλλά μου αρέσουν τα πράγματα να λειτουργούν με επαγγελματικό τρόπο. Έτσι θα ήθελα τα παιδιά μου να διευθύνουν την επιχείρηση, επαγγελματικά», υποστήριξε προσθέτοντας πως δεν θα αλλάξει ο τρόπος ζωής του και θα συνεχίσει να φροντίζει τις 2.000 αγελάδες του. Παράλληλα είπε πως δεν θα λάβει επιπλέον προφυλάξεις τώρα που είναι τόσο πλούσιος. «Υπάρχει αρκετή ασφάλεια [εδώ]. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μπορώ να περπατάω ακόμη και τη νύχτα ανενόχλητος». 

Κατασκευή τείχους γύρω από περιοχή εξόρυξης 

Μερικοί ανθρακωρύχοι μικρής κλίμακας, όπως ο Saniniu Laizer, αποκτούν κυβερνητικές άδειες για να αναζητήσουν τον τανζανίτη, αλλά η παράνομη εξόρυξη είναι διαδεδομένη, ειδικά κοντά στις μεγάλες εταιρείες εξόρυξης. Το 2017, ο Τζον Μαγκουφούλι διέταξε τον στρατό να κατασκευάσει περιμετρικό τείχος 24 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή εξόρυξης που πιστεύεται ότι είναι η μόνη πηγή τανζανίτη στον κόσμο, στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο.

Ένα χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση ανέφερε αύξηση των εσόδων στον τομέα της εξόρυξης και απέδωσε την αύξηση στην κατασκευή του τείχους. 


Με πληροφορίες από ΒΒC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο δράμα στα βρετανικά ανάκτορα: Αυτοκτονία ο θάνατος του Τόμας Κίνγκστον, πρώην της Πίπα Μίντλετον

Διεθνή / Νέο δράμα στα βρετανικά ανάκτορα: Αυτοκτονία ο θάνατος του Τόμας Κίνγκστον, πρώην της Πίπα Μίντλετον

Ο 45χρονος σύζυγος της λαίδης Γκαμπριέλα Ουίνδσορ, ανιψιάς της βασίλισσας Ελισάβετ, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Κυριακή με ένα όπλο δίπλα του - Η σχέση του με την Πίπα Μίντλετον, μικρότερη αδελφή της πριγκίπισσας της Ουαλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ